Tájegységek a vásznakon

32 éve alkotnak
32 éve alkotnak - © Fotó: Matey István
Debrecen -Józsa – Az egyik legrégebben tevékenykedő közösség, 32 éve alkotnak.

A Józsai Díszítőművészeti Szakkör utóbbi évben készített alkotásaiból nyílt kiállítás a helyi közösségi házban szerdán.

14 tag 45 alkotását állították ki a hajpánttól a függönyig: sok egyéb között furtai, torockói, úri, sárközi, kalocsai, buzsáki hímzéseket. Emellett helyet kaptak az előadótérben Bátori Sándor bútorkészítő népi iparművész gyermekeknek készült alkotásai is. Dr. Tar Károlyné, a Debreceni Művelődési Központ korábbi igazgatója köszöntötte a kör tagjait, s elmondta, a jelenlegi vezető, Bátoriné Gém Eszter szakmai igényességével valóságos közösséggé formálta az asszonyokat, akik minden hétfő délután találkoznak. Míg villog a tű, fiatalkori emlékekről, örömről, bánatról beszélgetnek. Számtalan értéket hoztak már létre, megismerték és megismertették a különböző tájegységek hímző- és szövőkultúráját. Gyűjtőutakra is rendszeresen mennek – idén Sárközbe –, hogy minden évben újat is mutathassanak. Mint kiemelte, különös gondot fordítanak az elkészült alkotások szegélyére is, ezért is oly nívós minden, a kezükből kikerülő tárgy.

A közösségi ház nevében Pósán Györgyné köszöntötte a 32 éves klubot, és a tagjainak további kedvet és türelmet kívánt a tevékenység folytatásához.

A kiállításon, amelyet július 14-ig láthat a közönség, Márta Szabolcs citerázott, Ecsedi Petra dunántúli népdalokat énekelt, Herczné Barna Éva és Hercz Vilmos pedig népi táncoltak.

HBN-BB