Tagadják, hogy Berlusconi megsértette a protokollt

Tagadta pénteken az olasz kormányfő hivatala, hogy Silvio Berlusconi megsértette a protokollt, vagy tiszteletlenséget mutatott vendége iránt, amikor csütörtökön váratlanul magára hagyta a spanyol miniszterelnököt római sajtókonferenciájukon.

Az olasz kormányfői hivatal szóvivője, Paolo Bonaiuti azt mondta pénteken: “egyesek értelmezésével ellentétben ez nem volt a protokoll megsértése, mivel kölcsönös megegyezés alapján ment el az olasz kormányfő”. A szóvivő közölte: “Silvio Berlusconi előzékeny volt, amikor otthagyta Zapatero kormányfőt, hogy kérdéseket tehessenek fel az újságírók a vendégnek.”

Bonauiti azzal vádolta meg a médiát, hogy mindig és mindenhol megszállottan keres valami furcsát, szenzációt az eseményekben, akár bármi áron. Az olasz média többsége szerint Berlusconi udvariatlan volt, az olasz ellenzék pedig azzal vádolta a kormányfőt, hogy Olaszország hírnevén ejtett foltot.

Csütörtökön, a római sajtókonferencián, miután a két kormányfő befejezte nyitó nyilatkozatát, Berlusconi felszólította az újságírókat, hogy tegyék fel kérdéseiket José Louis Zapaterónak, majd köszönetet mondott vendégének, kezet rázott vele, a karját a levegőbe emelte, és a spanyol kormányfő nagy meglepetésére távozott.

“José Luis barátomat itt hagyom most, hogy válaszoljon az újságírók kérdéseire…, minden jót kívánok neki, úgy, ahogy egy szentnek is kívánnék, mert ő a szentatya áldásának elfogadása után abszolút kegyelmi állapotban van” – mondta távozóban Berlusconi.

A láthatóan meghökkent spanyol miniszterelnök elmosolyodott, Berlusconi után nézett, majd maga is távozott. Nem sokkal később azonban visszatért, és egyedül válaszolt a kérdésekre. A közjátékban az is meglepő volt, Zapatero javában tartotta a sajtóértekezletét, miközben eltávolították a Berlusconi számára kikészített emelvényt és az olasz lobogót.

– Független HÍrügynökség –