Tagadják az embercsempészetet

Akt.:
Debrecen – Egy menedékkérelmére váró afgán szövetkezett a vegyesboltosokkal.

Fél éven át csempészett Németországba illegális határátlépőket az az afgán és magyar vádlottakból álló bűnszervezet, mely tagjai szerdán álltak a Debreceni Járásbíróság büntetőtanácsa elé. Mint Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék sajtóreferense elmondta, a vádirat ismertetését követően öt vádlottat sikerült meghallgatni. A bűnügy két kulcsszereplője – akik a nyomozati szakban tagadták a terhükre róttakat – nem tett vallomást. Három társuk szintén nem szólalt meg, ők viszont korábban beismerő vallomást tettek. Az afgánok a tárgyaláson egyébként annak ellenére új tolmácsot kértek, hogy láthatóan a korábbival is jól megértették egymást.

A netről „vadásztak”

A vádirat szerint a bűnszervezet tagjai 2013 novemberétől a következő év márciusáig 132 migránst csempésztek a menekülttáborból Németországba. A fő „utazásszervező” – az elsőrendű vádlott – menedékkérelme elbírálására várt az befogadó állomáson. J. A. a tábor szabadidős létesítményében vezette a jelenléti ívet, így napi kapcsolatban állt a lakókkal, akik közül sokan felkeresték a híre alapján. Ő egyeztette velük a célországot, az időpontot és a viteldíjat, a sofőrök szervezését pedig a magyart nála jobban beszélő másodrendű vádlott intézte. I. A.-t ebben az élettársa segítette (együtt dolgoztak a tábor vegyesboltjában). A sofőröket internetes álláskeresők közül választották ki, a férfi és a nő külön mobiltelefont használt a kapcsolattartásra, a készüléket és a SIM-kártyát rendszeresen váltogatva.

A „szállítmányok” legtöbbször egy-egy áruházi parkolóból indultak, ahová a három vádlott valamelyike kísérte el a külföldieket.

Volt közben lebukás

A vádirat szerint a migránsok 350–500 eurót fizettek fejenként, a sofőrök ebből 100–200 eurót kaptak. A társaság összesen 15 alkalommal fordult, e közben két sofőr is lebukott a német hatóságok révén (egyiküket például sofőrként 1200 euró pénzbüntetéssel sújtották Németországban).

A bűnszervezet utolsó akciója tavaly márciusban Mezőkövesdnél ért véget, ahol a borsodi rendőrök egy ellenőrzés során 10 felnőttet és 8 gyermeket találtak egy mikrobusz utasterében.

HBN
hirdetés