Tagad a nemzetvédelmi egyetem rektora – RTL Híradó

Nem tett vallomást a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora – számolt be az RTL Híradó.

A rendőrség kedden vette őrizetbe Szabó Jánost, befolyással üzérkedés miatt. A gyanú szerint a DHL nemzetközi szállítmányozási cég vezetőit kereste meg azzal, hogy cégen belüli bűncselekményekről, kábítószer- és fegyvercsempészetről van tudomása, de az ügyet elsimítja akkor, ha a DHL az általa megnevezett biztonsági szolgálattal szerződik. Két másik gyanúsított is van, úgy tudni, egyikük a szállítmányozási cég munkatársa.

Kedden volt házkutatás az egyetemen, a rektort pedig még este őrizetbe vették. Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője elmondta, hogy a gyanú szerint a rektor egy nemzetközi szállítmányozási céget keresett meg azzal, hogy tudomása szerint a cég néhány alkalmazottja ellen rendőrségi nyomozás folyik, méghozzá kábítószer csempészet és fegyverkereskedelem ügyében. Arról biztosította a céget, hogy ha ő nevezheti meg a cég leendő új biztonsági cégét, akkor abban az esetben ezt az ügyet ő el tudja intézni, hogy ebből a cégnek ne legyen problémája.

Az RTL Híradó úgy tudja, a megzsarolt cég a DHL egyik magyarországi vállalata. Információik szerint a rektor többször is találkozott a társaság több, helyi és külföldi vezetőjével is, és egy vidéki biztonsági céget ajánlott a figyelmükbe.

Zamecsnik Péter, a rektor ügyvédje azt mondta, hogy ügyfele teljesen egyértelműen tagadja, hogy bármiféle feltételt szabott volna vagy bármiféle ajánlattal kecsegtetett volna bárkit. Elmondása szerint erre a problémára valóban felhívta a figyelmét ennek a cégnek az egyik vezetőjének, és ennyi. Azt, hogy miért tette ezt, a vallomásból fog kiderülni.

A rektoron kívül még 2 embert gyanúsítanak, egyikük szintén őrizetben van, a másik szabadlábon védekezik. Egyikük, információik szerint, a szállítmányozási cég munkatársa.

A DHL írásban csak annyit közölt, hogy valóban megkeresték a céget bizonyos szolgáltatásokért cserébe 2009 augusztusában. A nyomozás végéig azonban nem mondanak többet.