Tábornokok vesztegetési pere – A vádirat ismertetésével megkezdődött az új elsőfokú eljárás Debrecenben

Debrecen, 2014. június 16. Periratok a bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt indult úgynevezett tábornokper első tárgyalásán a Debreceni Törvényszéken 2014. június 16-án.
Debrecen, 2014. június 16. Periratok a bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt indult úgynevezett tábornokper első tárgyalásán a Debreceni Törvényszéken 2014. június 16-án. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen, 2014. június 16., hétfő (MTI) – A vádirat ismertetésével megkezdődött a “tábornokper” új elsőfokú eljárása hétfőn a Debreceni Törvényszéken. A költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt folyó eljárásban hozott elsőfokú, felmentő ítéletet hatályon kívül helyezte és új eljárást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla, és a megismételt eljárásra a Debreceni Törvényszéket jelölte ki.

A tizenhét vádlott között van Fapál László volt államtitkár, volt tábornokok és ezredesek is. Az ügyészség szerint honvédségi intézmények vezetői és alkalmazottai 2002 és 2010 között több mint kétszázmillió forintot kértek, illetve kaptak a tárcának beszállító vagy erre pályázó cégektől.

A vád szerint három dandártábornok – L. István Attila első-, H. András negyed- és O. J. tizenhatodrendű vádlott – megegyezett abban, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) általuk vezetett részlegének különböző szolgáltatást nyújtó társaságoktól a nekik adott megrendelések fejében a tárca által kifizetett összegek egy részét visszakérik. A harmadrendű vádlott, N. Dénes közreműködésével bevonták Fapál László másodrendű vádlottat is, aki 2004 decembere és 2006 júniusa között a HM közigazgatási államtitkára volt, és az ügyészség szerint több millió forint kenőpénzt kapott.

Az ügyben vádlottként bíróság elé állított további katonai szolgálatot teljesítő, illetve polgári alkalmazottak, részben a “hallgatásáért”, részben közreműködésért kaptak pénzt.

A Kaposvári Törvényszék elsőfokú ítéletében 15 vádlottat javarészt bizonyítottság hiányában felmentett a költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények vádja alól. Két vádlott ügyét elkülönítették.

Az ügy nyomozása 2010. január 18-án egy vállalkozó feljelentésére indult, január 29-én tettenérés történt, és még aznap megtörténtek az első gyanúsítások. A nyomozás egy évig tartott, az ügyben 2011 márciusában emeltek vádat.
O. J. ügyészségen tett vallomásában többek között azt mondta: Juhász Ferenc honvédelmi miniszter is részesült a visszaosztott pénzekből, az államtitkár whiskysdobozban vitte el neki. A perben korábban tanúként meghallgatott Juhász Ferenc azt hangoztatta: pénzt nem kért és nem fogadott el.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla szerint súlyos eljárási szabálysértések történtek az elsőfokú eljárásban, az elsőfokú bíróság ítélete megalapozatlan, tényállása hiányos, indoklási kötelezettségének sem tett eleget a bíróság, és helytelen volt az a döntése is, hogy két vádlott ügyét elkülönítette. A tábla szerint az ő ügyüket újra egyesíteni kell a többi vádlottéval. A táblabíróság szerint az ügyészség új eljárásra irányuló fellebbezése alapos volt, ezért az ügy megismételt elsőfokú eljárását rendelte el, ami hétfőn megkezdődött Debrecenben.

A hatályon kívül helyező végzés és a vádirat hétfői ismertetése után az eljárás október 8-án, a vádlottak kihallgatásával folytatódik Debrecenben.

– MTI –