Táblába vésve őrzik a filmtörténelmi pillanatot

A Művész mozi a Piac utca 28/C alatt működött, 1966 és 1986 között
A Művész mozi a Piac utca 28/C alatt működött, 1966 és 1986 között - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Súlyos cenzúra közepette tartották életben a magyar filmkultúrát.

A Magyar Filmszüret keretében az elmúlt év magyar filmalkotásaiból láthat tizennyolcat a nagyérdemű az Apolló Mozi Kertész Mihály-termében február 4. és 10 között. Csaknem az összes vetítésre és közönségtalálkozóra ingyenes a belépés. Az esemény apropója, hogy 50 éve, 1966. februárjában nyílt meg az egykori Dongó Színpad helyén Magyarország első művészmozija az akkori Vörös Hadsereg útján (mai Piac utca). Az évforduló emlékére emléktáblát avattak az egykori Művész mozi tiszteletére, annak volt helyszínén. Az eseményen beszédet mondott Komolay Szabolcs debreceni alpolgármester, Veress József filmkritikus, a mozi alapítója, és Császár Ferenc filmforgalmazással foglalkozó szakember.


Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

A politikus kiemelte, a művészeti mozi olyan élményt nyújt, amit más filmszínházak aligha tudnak. Debrecen mindig is törekedett arra, hogy élen járjon a kultúrában. A városvezetésnek fontos, hogy értékeinket, tradícióinkat megőrizzük, ezért állítunk most is emléket – hangsúlyozta.

Veress József felelevenítette, hogy az ünnepelt intézmény abban a korszakban létesült, amikor komoly cenzúra és propaganda korlátozta a művészeket alkotói szabadságukban. Császár Ferenc megható üzenetben köszönte meg az egykori munkatársaknak az odaadó munkát, hogy erőn felül teljesítve életben tartották a debreceni és a magyar filmkultúrát. Az avatást követően az Apolló mozi Deésy Alfréd-termében nyilvános ankét keretében találkozhattak az érdeklődők az avatón felszólaló filmes szakemberekkel.

HBN–MSZ
hirdetés