Tabakáékra nagyon erős ellenfelek várnak

Tabakáékra nagyon erős ellenfelek várnak
Tabakáékra nagyon erős ellenfelek várnak - © Fotó: HBN-archív
Debrecen – Kialakult a páros Európa-bajnokság mezőnye a hét végén, ami magyar szempontból azért fontos, mert a finálénak szeptember 26-án Debrecen ad otthont – természetesen a magyar válogatott részvételével.

Az már korábban eldőlt, hogy az elmúlt esztendő dobogósai részesei lesznek a döntőnek, így a címvédő Csehország, Lengyelország és Oroszország nem kényszerült selejtezőre, ahogy a rendező jogán Magyarország sem.

Az elődöntőt a németországi Güstrowban rendezték, ahol hét nemzet, Németország, Ausztria, Szlovénia, Ukrajna, Lettország, Olaszország és Románia küzdött a továbbjutást jelentő dobogós helyekért. A viadalon mindössze az jelentett meglepetést, hogy a házigazdák csak a második helyen végeztek (ráadásul azt is különfutam után szerezték meg), az ukrán Loktajev, Karpov páros egy ponttal megelőzte a germánokat. A pódium harmadik fokára a lettek léphettek fel – mivel a szétmotorozásban Lebedevs kikapott a német Buschtól –, így ők is bejutottak a debreceni döntőbe.

Bravúr kell!

– Amikor véglegessé vált, hogy Debrecen rendezi a finálét, már akkor tudtuk, hogy nívós mezőny lesz, s ez most teljes mértékben beigazolódott – fogalmazott a Naplónak Tabaka József, a Debrecen Speedway SE kiválósága. – A verseny kiegyensúlyozottságára jellemző, hogy minden résztvevő nyugodt szívvel pályázhat a dobogóra. Komoly erőpróba lesz ez számunkra, a hazai pálya most nem tartogathat előnyt, mivel a riválisok közül szinte már mindenki járt nálunk az utóbbi évek világversenyein. Bízom benne, hogy sok szurkoló drukkol értünk a helyszínen, s ez nagy motivációt ad. Ha minden összejön, képesek lehetünk a bravúrra. Példaként említem a 2011-es pilai páros Eb-döntőt, ahol előzetesen sereghajtónak véltek bennünket Magosi Norbival, aztán Hampel és a két Pawlicki mögött ezüstérmesek lettünk. Hátha most is meglepjük az ellenfeleket… – fogalmazott Tabaka József.

HBN-BN


Végeredmény

1. Ukrajna 25 pont (Karpov 12, Loktajev 13), 2. Németország 24+3 (Huckenbeck 8, Busch 13+3, Hefenbrock 3), 3. Lettország 24+2 (Lebedevs 12+2, Bogdanovs 12), 4. Ausztria 18 (Wallner 11, Gappmaier 7), 5. Szlovénia 17 (Conda 14, Gregoric 3, Skorja 0), 6. Olaszország 12 (Vicentin 4, Castagna 8), 7. Románia 6 (M. Ghoerghe 1, A. Gheorghe 5)