Nagyhalászon indul az európai salakkaland

Akt.:
Tabaka József (balra) szerint kemény verseny elé nézünk
Tabaka József (balra) szerint kemény verseny elé nézünk - © Fotó: KM-archív
Debrecen, Nagyhalász – Tabaka József nagyon nehéz versenyre számít, ahol minden egyes pontért megküzd majd.

Kontinensviadalt rendeznek hazánkban a munka ünnepén, az egyéni Európa-bajnokság egyik elődöntőjének ad otthont a Nagyhalász Speedway Ring május 1-jén 14 órától. A mezőnyben tíz nemzet képviselteti magát (Lengyelország, Dánia, Finnország, Svédország, Ukrajna, Bulgária, Németország, Szlovákia, Csehország és Magyarország), hazánkat Tabaka József és Magosi Norbert képviseli főversenyzőként, a tartalékok Kovács Roland és Fekete Sándor lesznek.

Csak a dobogósok

Az idei Európa-bajnoki kvalifikációs sorozat négy elődöntővel indul, a magyarországi helyszín mellett az ausztriai Mureckben, az olaszországi Terenzanóban és a franciaországi Lamothe Landerronban rendeznek viadalt. Nagyhalászról a legjobb három vaspapucsos, míg a további viadalok első négy helyezettje jut a horvátországi Goricanban megrendezendő challenge-be. (Elvileg a horvátok versenyzője, Jurica Pavlic Nagyhalászon indult volna a selejtezőben, ám a korábbi Európa-bajnok visszalépett a megmérettetéstől, miután szabadkártyásként ott lesz a Stadion Mileniumban a challenge-en.) A goricani erőpróba után a legjobb hét versenyző örülhet, hiszen bejutnak a négyfordulós fináléba. A SEC döntőit Torunban (Lengyelország), Güstrowban (Németország), Hallstavikban (Svédország) és Lublinban (Lengyelország) rendezik.

Még egy esély

A nemzetközi szövetség illetékesei újítással álltak elő erre az idényre. A selejtezőkben a 20. futam után nem ér véget a viadal, rendeznek egy úgynevezett „last chance” (utolsó esély) etapot, ahol a 4., az 5., a 6. és a 7. helyezett méri össze az erejét. A futam tétje nem más, mint a challenge-be jutás, egyedül Nagyhalász jelent kivételt, itt a futamgyőztes nem főversenyzőként, hanem első számú tartalékként lesz részese a goricani derbinek.

De vissza a nagyhalászi viadalhoz! Kiélezett küzdelemre van kilátás a nyírségi városban, hiszen a kvalifikációt jelentő dobogós helyekért nagyon sokan reális eséllyel szállnak harcba. (Jó tudni, hogy versenyenként egy nemzetből csak két pilóta juthat a következő fordulóba.) A legnagyobb favoritok a lengyelek, Janusz Kolodziej, Pawel Przedpelski és Przemyslaw Pawlicki, de a dán Mikkel Bech Jensen, Ramsus Jensen, Patrick Hougaard trió is jó ajánlólevéllel érkezik, akár az ukrán Andrij Karpov, a cseh Josef Franc, illetve a svéd Pontus Aspgren.

A viadal hivatalos edzését április 30-án vasárnap 10:30-tól rendezik, melyre a belépés díjtalan.

HBN-BN


A jó startokban bízva

– Nagyon erős mezőny gyűlik össze Nagyhalászon, ráadásul csak az első három helyezett jut tovább, ezért óriási küzdelem lesz. Bevallom, még egyetlen versenyen sem sikerült gyorsnak lennem ott, ám mindent elkövetünk, hogy ez most megváltozzon! Nagyon pici a pálya, nehéz előzni rajta, éppen ezért „rágyúrok” a startokra, mert lényegében az indulások mindent eldöntenek majd. Lesznek nemzetközi klasszisok, de nem feltartott kézzel megyek a Nyírségbe, küzdeni fogok, mindent elkövetek a minél jobb helyezésért – nyilatkozta a Naplónak Tabaka József, a Debrecen Speedway SE salakszórója.


Startlista

1. Milen Manev (Bulgária)
2. Janusz Kolodziej (Lengyelország)
3. Magosi Norbert (Magyarország)
4. Patrik Búri (Szlovákia)
5. Rasmus Jensen (Dánia)
6. Andrij Karpov (Ukrajna)
7. Patrick Hougaard (Dánia)
8. Valentin Grobauer (Németország)
9. Mikkel Bech Jensen (Dánia)
10. Pontus Aspgren (Svédország)
11. Tabaka József (Magyarország)
12. Hristo Hristov (Bulgária)
13. Przemyslaw Pawlicki (Lengyelország)
14. Josef Franc (Csehország)
15. Tero Aarnio (Finnország)
16. Pawel Przedpelski (Lengyelország)
Tartalékok
17. Kovács Roland (Magyarország)
18. Fekete Sándor (Magyarország)