Dobogós helyezések a szomszédainknál

Dobogós helyezések a szomszédainknál
© Fotó: Petra Pukan
Debrecen – Tabaka József a sikeres kezdés után a nagyhalászi magyar bajnokira készül.

Remekül kezdte az idényt Tabaka József, a debreceni salakmotoros két nap alatt kétszer állhatott dobogóra, ráadásul mindkétszer külföldön teljesített remekül. A Debrecen Speedway SE vaspapucsosa szombaton Goricanban a horvát bajnokságon állt starthoz, s az alapszakaszban elért 11 pontja után az utolsó esély futamban kiharcolta a döntős szereplést, ahol harmadikként ért célba a horvát Jurica Pavlic és a cseh Josef Franc mögött.

Tabaka Horvátországból Zsarnovica felé vette az irányt, ahol a szlovák bajnokságon ült motorra. A verseny alapszakasza, azaz 20 futam után hirdettek végeredményt a Ladislav Elias-emlékversenyen, ahol a debreceni motoros 12 egységgel a 3. lett. A győzelmet Franc szerezte meg, aki ugyanúgy 14 pontot gyűjtött, mint a hazaiak GP-menője, Martin Vaculik, viszont a közös futamukban a cseh motoros diadalmaskodott. Érdekesség, hogy Francot egyedül Tabaka győzte le. A legjobb öt pilóta a szlovák bajnoki címért különfutamot vívott, az ötkörös száguldás Vaculik sikerével zárult, mögötte Franc, a lett Jevgenij Kostigovs, Tabaka és az ukrán Andrij Kobrin ért célba.

Tizenhárom futam

– Már izgatottan vártam, hogy versenyen is kiderüljön, miként sikerült a felkészülésem. Nagy várakozás előzte meg a hétvégi viadalokat, amelyekkel összességében elégedett vagyok. Nem lehet okom a panaszra, két versenyen indultam, két kupával érkeztem haza – kezdte a visszatekintés Tabaka. – Elég megterhelő volt a hétvége, összesen 13 futamom volt, viszont mindkét motoromat kipróbálhattam, s ez az előnyömre vált. A goricani szereplésemmel kapcsolatban annyi hiányérzetem van, hogy nagyobb koncentrációval legyőzhettem volna Francot, aki remek formában volt. A döntőben a start után a második helyen motoroztam, ám a későbbi győztes Pavlic megelőzött, így végeztem a harmadik helyen. Zsarnovicán kemény talaj fogadott, aminek nem kifejezetten örültem. Viszont jól sikerültek a beállítások, elkaptam a rajtokat, s az első kanyarban majdnem mindig jó döntést hoztam. A mindent eldöntő futamban a harmadik voltam, ám visszább csúsztam egy pozíciót, így a negyedik helyen zártam. Mindent összevetve elégedett vagyok a hétvégémmel – fogalmazott a cívisvárosi salakszóró.

Tabaka elmondta, ezen a hétvégén nincs versenye, viszont április 15-én az egyéni magyar bajnokság első fordulójában, Nagyhalászban áll starthoz legközelebb.

HBN-BN


„Biliárdasztalon” kezdték a salakos szezont

Véget ért a téli álom, újra rendszeresen benépesül a debreceni Gázvezeték utcai salakstadion.