Tûzszüneti megállapodás Darfúrban

Tûzszüneti megállapodás született a szudáni kormány és a darfúri lázadók legjelentõsebb csoportja között – közölték a felek szóvivõi.

A khartoumi vezetés és az Igazság és Egyenlõség Mozgalom között csádi közvetítéssel létrejött egyezség még nem a végleges békeegyezmény, de a felek szerint fontos lépés a konfliktus lezárásához, még akkor is, ha a másik jelentõsebb felkelõ csoport egyelõre nem hajlandó a tárgyalásra. A hét éve tartó darfúri konfliktusban az ENSZ számításai szerint több mint 300 ezren haltak meg és 2.5 millió ember vált földönfutóvá.

A csádi fõvárosban létrejött megállapodás alapján törlik több mint száz lázadó fegyveres halálos ítéletét, egyharmaduk már szombaton kegyelmet kapott. Az egyezmény meghatározza a tárgyalások további menetét is. Ezeken a hatalommegosztás, az otthontalanná vált százezrek visszatelepítése is szóba kerül majd. A megbeszéléseket még a héten folytatják.

A megállapodás hivatalos aláírására a lázadók szóvivõje szerint kedden, a katari fõvárosban kerül sor.További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek