Törvénytelenségeket gyanítanak a hortobágyi cégnél

Hortobágy – Törvénytelenségeket gyanítanak, bár a leltározás még közel sem mondható teljesnek.

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-nél a jelek szerint a saját zsebüket igen ügyesen töltögették a vezetőség egyes tagjai.

Ezt állapította meg eddig a múlt heti leváltásokat követő átadás-átvétel, melyben könyvvizsgálók és Orosz János ügyvéd segíti az új ügyvezető, az általános agrármérnöki, növényvédelmi valamint vadgazdálkodási szakmérnöki végzettséggel rendelkező Gaál Gyula István munkáját.

A társaság gazdálkodását górcső alá véve olyan dokumentumok kerültek elő, melyek legenyhébb esetben is összeférhetetlenséget feltételeznek, de felmerül a gyanú a hűtlen kezelésre is. Mindez elsősorban nem a volt ügyvezető, Gencsi Zoltán személyét, hanem vezetőtársait érinti az eddigi vizsgálódások alapján. Az ebben résztvevők szerint közel sem teljes még a leltár.

A tisztségéből múlt héten felmentett vezető szerepe egyelőre tisztázatlan, erre vonatkozóan nem sikerült tőle információt szereznünk, míg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. annyit közölt, hogy indoklás nélkül szüntették meg a munkaviszonyát, akárcsak Puskás Nándornak, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatójának.

Viharfelhők a puszta felett

Dokumentumok tanúskodnak arról, hogy az elmúlt években a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-nél három-három magánszemélynek, illetve gazdasági társaságnak összesen 206 millió forintot fizettek ki integrátori szerződés keretében.
Mint őstermelők, illetve mezőgazdasági termeléssel foglalkozó vállalkozások különböző növényeket legtöbbször úgynevezett szenázst (fűfélékből előállított takarmány) értékesítettek a kft.-nek nagy mennyiségben.
Ebben csak az a rendkívüli, hogy két magánszemély a kft. felső vezetőségéhez tartozott, a harmadik egyikőjük felesége, míg a három vállalkozást a másik vezetőségi tag jegyzi. Ráadásul rendszeresen egymásnak hagyták jóvá a kifizetéseket, ami különösen visszatetsző, az meg egyenesen érthetetlen, hogy a férj a feleségnek.
Amennyiben a kifizetések mögött tényleges üzleti tevékenység zajlott volna, akkor is felvetődik az összeférhetetlenség. A vezetőváltás utáni leltározás közben egyelőre csak a szerződéseket, illetve az azokhoz tartozó pénztári bizonylatokat találták meg az újonnan kinevezett ügyvezető, Gaál Gyula István által megbízott könyvvizsgálók.

Tisztázatlan felelőség
A kft.-nél történt vezetőcserék miatti átadás-átvétel jogi részét végző Orosz János ügyvéd elmondta, az új ügyvezető már szerdán átvette a cég irányítását, de csak péntektől tudtak betekinteni a könyvelésbe, ami már eddig is súlyos gazdasági visszaéléseket mutat, és még napokba telhet, amíg minden részletet feltárnak.
Az említett szerződéseken ugyan Gencsi Zoltán volt ügyvezető az integrátor, de egyetlen esetben sem ő írta alá a kontraktusokat, viszont megesett, hogy a dokumentumot helyette szignáló vezetőtársa és a megbízott őstermelő egy és ugyanaz volt. A kifizetéseket sem az ügyvezető hagyta jóvá, így Gencsi Zoltán szerepe még nem tisztázott.
Ezzel kapcsolatban szerettük volna megtudni a véleményét, de a kft. leváltott vezetőjét nem sikerült elérnünk. Az egyik érintett vezetőtársával ugyan tudtunk beszélni, ő viszont nem kívánt nyilatkozni. A nonprofit kft.-nél folytatódik a leltár – tudtuk meg Orosz Jánostól.
HBN-ÉP