Történő levonás

Történő levonás
A tragédia nem hagyja magáról elterelni a gondolat folyamát. Mert a sors minő fölfejthetetlen szándéka ítél arra egy embert, hogy gyermekei szeme láttára agyonveressék?Fábián György jegyzete

Hogy egy emberéletnek így kelljen véget érnie! Hogy egy alkotói pályát, egy családfői emberöltőt egy ilyen félmondat zárjon le, s hogy az őt siratóknak végül egy ilyen félmondat állhasson vigaszul: „a kártérítésre egyetlen elképzelhető megoldás a rabkeresményből történő levonás.” Nem jogerősen.

Túl az iménti pátoszon, eszünkbe juthat: egy-két-kilenc évig hatékonyan kell majd termelniük a karcerben Szögi Lajos elveszejtőinek, hogy a „rabkeresményükből történő levonással” összeadhassák azt a 46 milliót a gyászoló családnak. És nyilván most az izgatja a gyilkosokat a legjobban, hogy négy és fél vagy negyvenhat vagy négyszázhatvan.

De a tragédia nem hagyja magáról elterelni a gondolat folyamát. Mert a sors minő fölfejthetetlen szándéka ítél arra egy embert, hogy gyermekei szeme láttára agyonveressék? Mi a szerepe a világ előmenetelében egy ily rút végnek? Miféle mártíromság ez, és ki kíván ilyen áldozatot? Mi volt ezzel az Úr szándéka? Vagy egyáltalán: mifajta Úré?
Betűk birodalmában bolyongó névrokonom, Fábián Bálint efféle kérdések után odáig jutott: ő márpedig beszélni akar azzal az Istennel.
– Fábián György –
A szerző blogja: http://blog.mon.hu/ludwighernya

VÖRÖSISZAP: Már nem kell légbefúvásos technikát alkalmazni a Marcalon

Címkék: ,