Törülköző

A Magyar Rádió elnöke, Such György kinyilvánította azt a szándékát, hogy a politika erőszakos nyomulása miatt bedobja azt a bizonyos törülközőt: nem vállal új megméretést. Bényei József jegyzete

Sajnálom. Tudom, hogy kinevezése idején is voltak fenntartások, mert már akkor is úgy tekintett minden (na jó, majdnem minden) közéleti ember a rádióra, mint a politika szolgálólányára. Ám Such megpróbálta rendbe rakni a rádió túlpolitizált, elfogultságoktól, gyűlölködő hangnemtől terhes belvilágát. Távolról sem tetszett minden ötlete, szervezési lépése. Egy azonban bizonyos: irányítása alatt tisztult a rádió légköre, csökkent az elfogultság, gyűlöletbeszéd, változott a politikai adások hangneme, az elnök törekedett a kiegyensúlyozottságra. Új funkciókat adott régi, kitűnő rádiósoknak, hozott új, friss erőket, kialakulóban volt valami, amit tényleg már-már igazi közszolgálatiságnak lehetett nevezni.

Közben apró lépésekkel tovább formálta a végleges arculatot (pl. gyermekműsorok, dzsessz, autentikus népzene, a magyar irodalom elfeledett értékeinek beépítése a műsorba, a Bartók átprofilozása stb.) Ám azt ő sem tudta megakadályozni, hogy túltengjen a politika, s azt sem, hogy a politika jeles és „jeltelen”/kevésbé jeles szereplői az egyenes adásokban ne önmaguk olykor kulturálatlan maga mutogatására használják a mikrofont. És most az elnök bedobni készül a törülközőt. Megunta? Akadályozzák? Van belső ellenzéke a kiegyensúlyozott tájékoztatásnak? Így kampány idején nem is csodálnám, lásd a tévéelnökség körüli eszement feszültségeket. Tudom, az elnök is a rossz médiapolitika, médiatörvény függvénye napról napra.

Gondolja meg, Elnök Úr! Ha meztelen is a király, a törülközőt ne dobja be. Adja inkább mosásba. Ha ugyan akad még független mosoda ebben a mozaik-országban.
– Bényei József –