Törökország nem bízik az izraeli bizottságban

Törökországnak semmilyen bizalma nincs abban vizsgálóbizottságban, amelyet a Gázába tartó segélyhajó elleni akció ügyében állítanak fel Izraelben – mondta Ahmet Davatoglu török külügyminiszter hétfőn. Izrael elutasítja azt a javaslatot, hogy nemzetközi vizsgálat kezdődjön.

Izrael mindössze arra hajlandó, hogy az általuk létrehozott csoportban két külföldi – egy kanadai és egy ír – megfigyelő vegyen részt. Az izraeli kormányfő, Benjamin Netanyahu hivatala vasárnap este közölte, hogy belső vizsgálat lesz, a bizottságot pedig Jákov Tirkel, a legfelsőbb bíróság nyugalmazott bírója vezeti majd. A javaslatot hétfőn szavazta meg az izraeli kormány.

A testület feladata kideríteni, hogy mi vezetett a Gázába tartó segélyhajón történtekhez, egyúttal pedig a kilenc török aktivista halálához május 31-én. Izrael azt állítja, hogy katonáik önvédelemből nyitottak tüzet a késekkel, csúzlikkal és vasrudakkal felfegyverzett civilekre, míg a törökök szerint nem provokálták az izraelieket.

Törökország elutasítja, hogy az ügyben izraeli bizottság járjon el, és továbbra is ragaszkodik egy ENSZ-vezette testület felállításához. “Bármilyen vizsgálat, amit egyoldalúan Izrael irányít, teljesen értéktelen lesz számunkra” – mondta a török külügyminiszter hétfőn.

“Egyáltalán nem bízunk abban, hogy Izrael, amely egy ilyen támadást végrehajtott egy civil konvoj ellen nemzetközi vizeken, képes lefolytatni pártatlan vizsgálatot” – jelentette ki Ahmet Davatoglu. Ankara szerint olyan nemzetközi bizottságra lenne szükség, amelybe Törökország és Izrael is delegálhatna egyenlő arányban képviselőt.

“Ha a nemzetközi közösség nem lép, és figyelmen kívül hagyja Törökország jogos követeléseit, Törökország fenntartja a jogot, hogy egyoldalúan felülvizsgálja kapcsolatait Izraellel, és szakciókat vezessen be” – mondta a török külügyminiszter a részletek említése nélkül. Ankara már korábban hazahívta tel-avivi nagykövetét, és a “minimum szintre” korl átozta kapcsolatait Izraellel a segélyhajó megtámadása miatt.

– Független Hírügynökség –