Többen jönnek Debrecenbe

Többen jönnek Debrecenbe
Sajnos, egyre több esetben kell intézkedni jogsértő külföldiekkel szemben, tavaly az ügyszám növekedése 35 százalék volt az előző évhez képest, és várhatóan ez a tendencia marad.

Ennek oka részben a schengeni határ „csábítása”, részben viszont az ellenőrzések szigorítása – hangzott el a bevándorlási hivatal tegnapi regionális évértékelőjén. A debreceni igazgatóságon 16 százalékkal többen kértek menedéket mint 2008-ban, és a kérelmezők összetétele is átalakult: míg korábban főleg koszovói nagycsaládosok érkeztek, mostanában inkább egyedülálló afgán férfiak.

Az elmúlt években folyamatosan nő a hazánkban huzamosabb ideig (90 napnál tovább) tartózkodó külföldiek száma. 2009. december 31-én 214 ezren voltak, ebből régiónkban mintegy 8000 fő – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, mely a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) Észak-alföldi Regionális Igazgatóságának munkáját értékelő értekezletet követte. Az országos és a régiót érintő tendenciák azonosak a menekültügyben.

– A tartózkodási engedélyt kérők kétharmada az EU-ból jön (főleg Romániából, Németországból és Szlovákiából), az EU-n kívüliek pedig elsősorban Ukrajnából és Szerbiából – mondta el dr. Végh Zsuzsanna, a BÁH főigazgatója. – A menedékkérelmet benyújtók 96 százaléka továbbra is illegálisan érkezik hazánkba, gyakran okmányok nélkül. Sokan visszaélnek helyzetükkel: nem igazi menekültek, gazdasági okok miatt jönnek, és csupán tranzitországnak tekintik hazánkat, még a státuszuk elbírálásának időszakában továbbállnak. Utóbbi a koszovói, szerb kérelmezők 90, az afgánok 60-70 százalékára jellemző, míg az Afrikából érkezettek szinte mind kivárják ügyük befejezését. Sajnos, az is megfigyelhető, hogy miközben tavaly az EU országaiban 22 százalékkal csökkent a külföldiek jogsértő cselekedetei miatti eljárások száma, nálunk nőtt. 30 százalékkal több volt a kényszerintézkedések (pl. kitoloncolás) száma is.

Razziáznak

– A menekültekkel kapcsolatos eljárások száma régiónkban tavaly 16 százalékkal volt több az előző évhez képest. Jelenleg 450 kérelmező ügye van elbírálás alatt, ebből 200 afgán. A debreceni befogadóállomáson az ellenőrzések száma megnyolcszorozódott: míg 2008-ban 7, 2009-ben negyven alkalommal volt ellenőrzés. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy többször találtak kábítószert, hamis okiratokat vagy orgazdaságra utaló holmikat a menekülteknél, viszont egyetlenegyszer történt rendkívüli esemény – ismertette Harhai Zsolt, a BÁH regionális igazgatója. – Tartózkodási engedélyt a legtöbben tanulás miatt kérnek. Igyekszünk kiszűrni a a hamis kérelmeket, de sajnos, a jogszabály meglehetősen minimális feltételeket szab megadásukhoz. E területen példamutató együttműködésünk van a Debreceni Egyetemmel; már a toborzás alatt odafigyelnek a jelentkezőre, például hogy beszél-e egyáltalán angolul? Jelenleg mintegy 2000 külföldi diák tanul városunkban, de velük nagyon ritkán van problémánk.

Trükkök
A különböző tartózkodási engedélyek megszerzéséhez olykor trükköket is bevetnek a kérelmezők. Egyre több az érdekházasság; sajnos, könnyen találnak erre kapható partnereket, többnyire hölgyeket, ráadásul az ehhez folyamodók eleve illegálisan érkeznek. Egy másik trend az örökbefogadás: a hozzánk érkező papíron adoptál egy gyermeket, így nem toloncolható ki, és magyar állampolgárságú kiskorú személy gondozójaként megilleti őt a szabad mozgás joga is.