Több tíz milliárd forintos forrás

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter szombaton Győrteleken járt.

A Környezet és Energia Operatív Program, valamint a Kohéziós Alap támogatásával több 10 milliárd forint értékű beruházás valósul meg Mátészalka térségében. A hulladékgazdálkodási, árvízvédelmi, szennyvízkezelési projektek mintegy többszázezer ember életminőségét javítják nagymértékben. A támogatásokat Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter mutatta be szombaton Győrteleken.

– Mátészalka térségének fejlődésére is nagy hatással lesznek a fehérgyarmati kistérséget érintő beruházások, ahol összesen 40 milliárd forint értékben megoldódik a szilárdhulladék-kezelés, és javul az ivóvízminőség 38 településen azáltal, hogy korszerűsíti a vízművet és a vízvezetékeket. Emellett a térségben csökken a felszín alatti vizek szennyeződése is – jelentette ki a miniszter.

A mátészalkai kistérségben további több mint 35 milliárd forint értékben árvízszint-csökkentő tározó épül. Szintén támogatást kap a kocsordi cigány önkormányzatának környezetvédelmi oktatási projektje. A nagyecsedi és fábiánházi falunapokon zöld sátrakat állítanak fel, és a környék szennyvíz-közműfejlesztését is megvalósítják. Nyírmeggyesen és Nyírcsaholyban kiépül a csatornahálózat, Hodászon elkészül a szennyvízcsatornázás és a szennyvíztisztító-telep. Mérk körgátjának komplex fejlesztésére is adott az anyagi keret.