Több német cégnél nem használhatják a közösségi oldalakat a dolgozók

Számos német cég tiltja az alkalmazottaknak a Facebook és más közösségi oldal használatát, attól tartva, hogy ipari kémkedésre használják a weblapot, vagy más biztonsági kockázatot jelent – írta vasárnapi számában a Wirtschaftswoche című üzleti hetilap.

“Biztonsági okokból számos külső közösségi média oldal nem érhető el többé a személyzet többsége számára” – mondta a második legnagyobb német pénzintézet, a Commerzbank egyik képviselője a lapnak. Hasonlóan aggasztónak tartja a Facebookot és a Twitter mikroblog-hálózatot a HeidelbergCement építőipari cég, de a Volkswagen csoport is megtiltotta “több közösségi oldal” használatát a dolgozóknak.

A kockázatot a legtöbb cég abban látja, hogy az online beszélgetések során üzleti titkokat fecsegnek ki a munkavállalók, ráadásul a közösségi oldalakon keresztül könnyebben bejutnak különféle számítógépes vírusok a cégek hálózatába. Christian Fuchs, a vírusvédelemmel foglalkozó Kaspersky cég illetékese szerint nem az utóbbi aggodalom, ugyanis míg régebben az e-mail jelentett kaput a számítógépekre veszélyes tartalmakra, addig ma már elsősorban a közösségi oldalakon keresztül érkeznek a vírusok.

A munkaadók ugyanakkor attól is tartanak, hogy a Facebookhoz hasonló oldalak miatt kevesebbet foglalkoznak a munkájukkal a dolgozók. A Daimler például ezért tiltotta meg a munkavállalóknak ezek használatát, az E.ON energetikai cég pedig ennél is tovább ment: náluk még a YouTube-hoz hasonló videómegosztó oldalakat sem látogathatják munkaidőben a dolgozók.

 

FH