Több mint kétezren adtak vért tegnap

Majdnem 2500-an adtak vért az első Országos Rendőrségi Véradónapon, csütörtökön.

A rendőrség tájékoztatása szerint több mint 50 helyszínen, Budapesten és az ország minden megyéjében várták az önkénteseket. A kitelepült véradóhelyeken 2441-en adtak vért a Magyar Vöröskereszt adatai szerint.

A 2008. február 11-én Esztergomban lelőtt Borbély Zoltán rendőr hadnagy emlékére rendezték meg csütörtökön az első Országos Rendőrségi Véradó napot. Ezután minden év február 11-e lesz a rendőrség hivatalos véradó napja, erről 2009 tavaszán állapodott meg a rendőrség és a Magyar Vöröskereszt. Az országos rendezvény megnyitója csütörtökön délelőtt, az esztergomi rendőrségen volt, melyen Bencze József országos főkapitány, és Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter is ott volt. A rendezvénnyel Borbély Zoltánon kívül a szolgálatuk teljesítése közben hősi halált halt többi rendőrre is emlékezni kívánnak.

A rendőr lelövése után egy évvel, 2009-ben az esztergomi rendőröknél szerveztek véradást. Még aznap Esztergom polgármestere Meggyes Tamás alapításával és Habsburg György elnökletével megalakult az Őrláng Alapítvány, amely a szolgálatteljesítés közben hősi halált halt, vagy megsérült rendőrök és hozzátartozóik megsegítésére jött létre.