Több mint 150 halott eddig az afganisztáni lavinakatasztrófákban

Több mint 150 holttestet találtak eddig a mentőalakulatok Afganisztán északi részén, ahol hétfőn lavinák zúdultak a fővárost, Kabult összekötő forgalmas hegyi út több részére, és számos járművet betemettek – közölték szerdán a tartományi hatóságok.

A hatóságok már kedden azt közölték, hogy több százan lehetnek a hó fogságában. A katasztrófák a Kabultól északra, 3800 méteres magasságban húzódó Szalang-hágóban történtek. A mentőalakulatok egész éjszaka dolgoztak, hogy megmentsék az embereket – mondta szerdán Parván tartomány rendőrfőnöke.

Az afgán hadsereg főorvosa, Ahmed Zia Jaftali tábornok azt közölte, hogy egyelőre megbecsülni sem tudják, hány embert temettek be a lavinák. A doktor szerint a buldózerekkel, ásógépekkel, és helikopterekkel támogatott mentés nagyon kockázatos, mivel bármikor újabb lavinák indulhatnak el.

A tartományi kormányzó azt mondta, hogy a megmentettek közül 14-en 37 órát töltöttek a hó fogságában. Az afgán védelmi minisztérium szerint sikerült eddig kimenteni 1500 embert, akiket elzártak, de nem temettek be a lavinák, amelyek télen ritkák, tavasszal viszont annál gyakoribbak az olvadás miatt a hegyekben.