Több millió mérgező ételdobozt foglaltak le a kínai hatóságok

Több mint 7 millió eldobható műanyag dobozt foglaltak le a kínai hatóságok szerdán az ország keleti részén.

A dobozok olyan anyagból készültek, amelyek meleg étellel érintkezve toxikus anyagokat bocsátanak ki. Ezek a májat, a vesét és a nemzőszerveket károsítják.

Kínában már 1999-ben betiltották a műanyag habból készült csomagolásokat, ám ennek ellenére még most is sok helyen előbukkannak és használják azokat. A mostani rajtaütés során egy gyártóra csaptak le. A jelentések szerint az elkobozott dobozok mellett annyi nyersanyagot találtak, amelyből további 10 millió, mérgező dobozt tudtak volna előállítani.

A műanyag tálakat Kínában országszerte nagy mennyiségben használják az éttermekben és kifőzdékben. A mérgező termékekből az ország keleti részén bukkantak, de Sanghajban is találtak tiltott anyagokból készült ételhordókat. A gyártó Nancsang városában bukott le. A hatóságok a rajtaütés előtt a helyi piacon tartottak próbavásárlásokat kifőzdékben, ahol mérgező anyagból készült dobozokban kapták az ételt. Az ellenőrök arról számoltak be, hogy az eldobható tálnak átható műanyagszaga volt.

Kínában komoly gondot jelent az élelmiszerbiztonság. A múlt hónapban az étolajjal volt gond: kiderült, hogy újrahasznosított, hulladék olajat árusítottak, amely rákkeltő anyagokat tartalmaz. 2008-ban pedig a melamin botránytól volt hangos a világsajtó: csecsemőtápszerekbe, tejtermékekbe került a mérgező anyagból. A gyártók a melaminnal azt a hatást akarták kelteni, hogy a termékeik fehérjében dúsak. A mérgező anyag miatt hat csecsemő halt meg és további 300 ezer gyerek betegedett meg tőle.

– Független Hírügynökség –