Több gáz fogy a hidegben , de van elég tartalék

Negyedével – körülbelül 25 százalékkal – nőtt a napi átlagos gázfogyasztás Magyarországon a szokatlanul hideg idő miatt.

Ez naponta nagyjából 15 millió köbméterrel jelent többet – közölte a Földgázszállító Zrt. kedden a Független Hírügynökséggel. Az E.ON szóvivője szerint ez nem okoz gondot, a kereskedelmi tározókban valamivel több mint 3 milliárd köbméternyi gáz áll rendelkezésre ugyanis, és szükség esetén a stratégiai tárolóban lévő 1,2 milliárd köbméter is hozzáférhető.

Az E.ON Földgáz Storage kereskedelmi tározóiból naponta pár tízmillió köbméternyi gázt használnak fel, ez azonban teljesen megszokott fűtési szezonban. A gazdasági válság óta csökkent a gázfelhasználás Magyarországon, így bármekkora is a hideg, a tél végéig biztosan van elegendő mennyiség – fogalmazott Kutas István, az E.ON szóvivője.

Január 13-án mínusz 0,8 fokos napi átlag középhőmérséklet mellett 58,5 millió köbméter földgáz fogyott, míg 25-én, amikor mínusz 7,4 fok volt a napi átlag, és 71,8 köbmétert használtak fel az országban.

Az idei tél csúcsfogyasztása elmarad a korábbiakétól. Az eddigi rekord Magyarországon napi 90 millió köbméter volt ( mínusz 12,8 fokos napi átlag középhőmérséklet mellett), míg az idén egy mindössze 0,3 fokkal melegebb átlag középhőmérsékletű napon csak 74 millió köbméter volt a csúcs. Egy átlagos téli napon egyébként, mínusz 2-3 fokos napi átlag mellett 60-70 millió köbméter fogy Magyarországon.