Több ezer hektár víz alatt

Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében több mint 7000 hektár föld áll víz alatt. A legtöbb belvízzel elöntött terület a Hanságban található. Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Iagzagtóság területén 7 belvízvédelmi szakaszon van készültség, a legtöbb helyen másodfokú.

Az ÉDUKÖVIZIG tájékoztatása szerint Győr-Moson-Sopron megyében a Duna menti belvízvédelmi szakaszon Rajkától Vénekig elsőfokú a készültség, a többi öt megyei szakaszon azonban másodfokú. Így a Mosoni-Duna mentén is, ahol 3 szivattyútelepet is beindítottak és a belvízelvezető képesség javítása érdekében kaszálják a medret a győrzámolyi és a szavai csatornán.

Másodfokú készültség a Marcal mentén

Szintén másodfokú a készültség a Rába-alsó belvízvédelmi szakaszon, de itt kedd este hat órától megszüntetik azt. Továbbra is marad azonban a másodfokú készültség a Marcal mentén, ahol megnyitották a tyúktelepi zsilipet és négy mobil szivattyú is dolgozik a belvíz csökkentésén. A Marcal és a Rába folyó között elhelyezkedő Marcal-zugban szintén működik a gyirmóti szivattyútelep. A Rábca menti belvízvédelmi szakaszon II. fokú a készültség. Itt hat szivattyútelep üzemel, míg a Kapuvár-Hansági szakaszon, ahol ugyancsak ilyen fokú a készültség egy.

Komárom-Esztergom megyében a Szőny-füzítői belvízvédelmi öblözetben van másodfokú készültség.

– Független Hírügynökség –