Századvég: elsöprő többség támogatja a kormány akciótervét

A társadalom elsöprő többsége támogatja Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten bejelentett 29 pontját – derül ki a Századvég közvélemény-kutatásából.

A 16 legfontosabb intézkedéssel a megkérdezettek 84 százaléka ért egyet. A legszimpatikusabb lépések között a külföldi élelmiszerek fokozott ellenőrzése, az állami kiadások csökkentése, az adományozás adómentessé tétele és a pártok költségvetésének csökkentése szerepel.

A legnépszerűbbek

A Századvég a kormány 29 pontos akcióprogramjából a legfontosabb 16-ról kérdezte az embereket, ezek átlagosan 84 százalékos támogatást kaptak a lakosságtól. A legmagasabb támogatást a külföldi élelmiszerek fokozottabb ellenőrzése kapta, ezzel a megkérdezettek 96 százaléka értett egyet. Hasonlóan magas szimpátiát váltott ki az állami kiadások csökkentése (95 százalék), a telefon, bútor és gépjármű-cserék leállítása, az adományozás adómentessé tétele, a pártok költségvetésének 15 százalékos csökkentése (93 százalék), a végkielégítések megadóztatása (91 százalék), valamint az EU-s források magyar kis- és közepes vállalkozások munkahelyteremtésére történő átcsoportosítása (90%).

Ugyancsak magas, 80 százalék feletti a támogatottsága a közüzemi díjak befagyasztásának, az állami szektoron belüli bruttó havi kétmillió forintos kereseti plafonnak, az adórendszeren kívüli keresetnek és a kilakoltatási moratóriumnak. Ennél valamivel kevesebben szimpatizálnak a bérek közszférán belüli befagyasztásával, az ingatlan-bérbeadás megkönnyítésével, a cégek nyereségadójának bizonyos körülmények közötti csökkentésével, illetve a bankadó növelésével, de még ezek a pontok is 70 százalék feletti támogatottságot kaptak a megkérdezettektől.

Nem kellene csökkenteni
A felmérés szerint arányaiban legkevesebben a személyi jövedelemadó kulcsinak csökkentésével értenek egyet, ezt még ezt is a lakosság több mint fele támogatja.