Szűrminta vagy hagyma az uszodán

Akt.:
Az új derecskei tanuszoda makettje; hamarosan életre kel.
Az új derecskei tanuszoda makettje; hamarosan életre kel. - © Fotó: Magánarchívum
Derecske – Derecskén, Tépén és Konyáron 1.500 gyermek úszásoktatását szolgálja majd a létesítmény.

Tavaly júniusban címlapon számoltunk be arról, hogy Derecske az államtól gyakorlatilag ajándékba kap egy 300 millió forint értékű tanuszodát. Na, persze nem teljesen ingyen, hiszen például a telket a város biztosítja a beruházáshoz.

Már épülnie kellene

A települést csupán az alapinfrastruktúra megépítése terheli, a kivitelezés és az üzemeltetés is az állam, pontosabban a Nemzeti Sportközpontok dolga lesz. Ezért lehet úgy fogalmazni, hogy gyakorlatilag ajándékba kapják a tanuszodát, hiszen korábban (amikor a város pályázni akart uszoda építésére) kiszámolták, hogy éves szinten legalább 30-40 millió forint lett volna a ráfizetés. Bakó István polgármester tavaly nyáron úgy fogalmazott, hogy a következő tanév elején (azaz 2015. szeptemberében) országszerte elkezdik építeni az állami támogatásból létrejövő tanuszodákat. Az egyenként 300 millió forintos beruházások típustervei már akkor készen voltak, sőt, kiderült, hogy az érintett településeknek valamilyen szinten a homlokzat kialakításába is lesz beleszólásuk. „Mi azt szeretnénk, ha például a híres derecskei szűrminta, vagy az ugyancsak híres derecskei hagyma motívuma ismerős motívuma köszönne vissza a tanuszodánk homlokzatáról, és úgy tűnik, hogy ez ügyben szabad kezet kapunk. Hamarosan döntés születik arról is, hogy melyik legyen” – tájékoztatott Bakó István, hozzátéve, hogy Derecskén, Tépén és Konyáron mintegy 1.500 gyermek úszásoktatását szolgálja majd a korszerű létesítmény, ami egyébként iskolai időn kívül a lakosságot is várja.

Tanuljanak meg úszni

A Nemzeti köznevelési infrastruktúra-fejlesztési program első ütemében azokon a településeken épülnek uszodák, ahol eddig nem voltak ilyenek, illetve a megnövekedett létszám miatt nem tudják biztosítani minden gyermek számára az úszásoktatást. A cél ugyanis az, hogy minden gyerek tanuljon meg úszni. A kormány elképzelései szerint összesen 45 ezer diáknak és 700 ezer lakosnak biztosít majd sportolási lehetőséget az a 23 uszoda, amiket már tavaly el kellett volna kezdeni építeni. A szaktárca elismerte, hogy a megvalósítás néhány hónapos késésben van, de azt ígérik, hogy a 23-ból 18 tanuszoda még ebben az évben tető alá kerül, és megnyithatja a kapuit. A szóbanforgó 23, uszodával gazdagodó település közül egyébként csak öt található a nyugati országrészben, miközben a fejlesztések zöme Északkelet-Magyarországra (azon belül is főként Borsod és Szabolcs megyékre) koncentrálódik.

Télen, is nyáron is

A tervek szerint a téli „félévben” uszodaként, nyáron, iskolai szünetek idején pedig nyitott strandként működnek majd a létesítmények. Az uszodákhoz öltöző, illetve kiszolgálóépület tartozik. Uszodánként két medence lesz, az egyik egy 80 centiméter mély, 10 méter hosszú és 6 méter széles tanmedence; a tervek szerint ebben kezdik majd az úszást a gyerekek. A másik feszített víztükrű medencét 25 méteresre, 1,9 méter mélyre és 6 pályásra tervezték, ami akár rövidpályás versenyek lebonyolítására is alkalmas. Bakó István úgy tudja, hogy idén márciusban zárul a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás, ami ha eredményes lesz, akkor még tavasszal megkezdődhet az építkezés. „A szerződés értelmében a nyertesnek tíz hónapja lesz az uszoda megépítésére, egy hónap a próbaüzem lebonyolítására és további egy hónap a használatba vételi engedély megszerzésére. Vagyis, ha idén tavasszal elkezdődik az építkezés, akkor jó esély van rá, hogy a következő év tavaszán, esetleg nyár elején már vendégeket fogadhasson a derecskei tanuszoda” – mondta a városvezető.

Petneházi Attila


Hol épülnek?

Putnok
Tokaj
Mezőcsát
Edelény
Csenger
Kemecse
Baktalórántháza
Fehérgyarmat
Balassagyarmat
Bélapátfalva
Abádszalók
Törökszentmiklós
Füzesgyarmat
Derecske
Gyál
Szob
Dunakeszi
Budapest XI. kerület
Sásd
Sárbogár
Enying
Sümeg
Tolna