Szülők és őszülők

Szülők és őszülők
© Illusztráció: AFP
Ha Magyarországra jössz, szülj! Vagy hozz magaddal fiatalokat, mert itt lassan elfogynak. Horváth Borbála írása.

Kétmillióval csökken 2060-ra a magyar népesség száma ennek harmada 65 évnél idősebb lesz. A KSH a napokban bemutatott kutatási kötetéből az is kiderül, hogy kevés gyerek születik hazánkban, ma a 15 évnél fiatalabbak aránya alig haladja meg a húsz százalékot.
Kényszeríteni nem lehet a gyermekvállalást, ösztönözni esetleg.

Tapasztalatom szerint jellemzően vagy nagyon fiatalon, a jövő mérföldköveit aligha tisztán látva, vagy azokat épp túlgondolva, a biológiai óra utolsó ébresztőkongásaikor „határozzák el magukat, hogy megnövesztik a hasukat” – ahogyan énekli egy dalában Palya Bea. A nótában van egy nagyon okos sor: „a gyermek a nőnek a fejében fogan” Az már igaz, de nevelkedni azon kívül fog. Nagyon nem mindegy, hogy a termékeny gondolatot a fülben csilingelő képzelt babakacaj követi, vagy a forintok csörömpölése – kinek kinek élethelyzete, családi szokásai szerint a gyerekvállalást előremozdító vagy épp gátló tényezőként.

A külső körülményeket tekintve nincs éppen optimális időpont, helyszín, amíg a fejben, szívben rend nincs.

Ezer okkal magyarázható e szomorú arány, a kitolódó tanulmányoktól, az anyagi biztonság nehézkes alapozásán át, de ezekre mindre tudnánk ellenpéldát hozni a régiek életéből is, csak egyre nem: az átalakult értékre, ami egykor a (családi) közösség volt, az ma az „egyediség”. A sok sok ugyanolyan egyedi között aztán könnyen válik magányossá a fiatal. Túl nagy az ára ennek az „értéknek”

Horváth Borbála