Születésnapos a 2-es „vili”

Akt.:
Az egy évvel ezelőtti átadón
Az egy évvel ezelőtti átadón - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Egy éve szállít utasokat az új 2-es villamos a cívisvárosban.

A 2-es villamos teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az új villamosvonal szerves részévé vált a debreceni helyi közösségi közlekedési hálózatnak, átlagosan napi 30 ezer utazást regisztrálnak a vonalon a szakemberek. A villamosoknak köszönhetően a Csemete utca, Dózsa György utca és a Thomas Mann utcák közúti forgalma jelentősen csökkent – tudtuk meg a DKV-tól annak kapcsán, hogy pont egy évvel ezelőtt, 2014. február 26-án indult útjára az egyebek mellett a 31-es és a 32-es buszokat is kiváltó új 2-es villamos.

Sokan használják

A reggeli és délutáni csúcsidőben 80–90 százalékos, míg napközben 60 százalékos a járművek kihasználtsága. A 18 CAF villamos az üzembeállítás óta több mint 620 ezer kilométert tett meg.


Földön, vízen... a levegő még várat magára | Fotó: Derencsényi István Földön, vízen… a levegő még várat magára | Fotó: Derencsényi István ©

A DKV-nál mind a pálya, mind az új villamosok minőségével elégedettek. Az elmúlt egy évben eleinte ugyan jelentkeztek kisebb problémák, de ezeket mostanra sikerült mind megoldani. Az utóbbi hónapokban nem volt semmilyen hiba.

Törtek-zúztak

Az új villamosok elindulását követően sorban törtek össze a járművek, elsősorban a DAB székháznál, illetve közelben, a Thomas Mann utcai mélygarázsnál. Nagy Annamária, a DKV Zrt. kommunikációs és marketing vezetője ezzel kapcsolatban közölte, hogy összesen 14 baleset történt, melynek következtében 10 villamosban keletkezett kár. A pótalkatrészek és a javítások költsége meghaladja a 25 millió forintot. Mivel a baleseteket eddig mindig az autósok figyelmetlensége okozta, az összegeket a balesetet előidéző járművek biztosítója megtéríti a közlekedési társaságnak.

Javítás

Az eredeti, gyári alkatrészek – attól függően, hogy milyen típusú alkatrészről van szó – 2 hét és 3 hónap közötti idő alatt érkeznek meg a CAF gyárból, Spanyolországból, általában gyorspostával. A szerelés körülbelül 1 hetet vesz igénybe. A biztonságos közlekedést nem zavaró kisebb sérülés – horzsolás, horpadás – esetén a villamosok addig is szállítanak utasokat amíg nem javítják meg. A CAF-fal kötött szerződés 3 éves időtartamra szóló garanciális javítást tartalmaz, melyet a spanyolok Debrecenben tartózkodó szakemberei végeznek.


Baleset a DAB-székháznál | Fotó: Matey István Baleset a DAB-székháznál | Fotó: Matey István ©

A további balesetek megelőzése érdekében a DKV Zrt. a Thomas Mann utcai mélygarázzsal kapcsolatban több javaslatot is tett az önkormányzatnak, például jelzőlámpa kihelyezésére, vagy a klinikáknál már bevált, sárgán villogó úgynevezett „fedezőjelző” telepítésére.

Változik a menetrend

Megtudtuk, hogy a forgalmi tapasztalatok alapján hamarosan az 1-es és a 2-es villamosok menetrendje is változik. A részletekről a www.dkv.hu oldalon lehet tájékozódni.

HBN-OCs


Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá: