Sport

2018.02.12. 07:56

Nem adja fel álmait a debreceni pankrátor

Debrecen - Olyankor, amikor valami nehezére esik a népnek, de mégis kell, hogy jó legyen.

Debrecen - Olyankor, amikor valami nehezére esik a népnek, de mégis kell, hogy jó legyen.

A pro wrestling, avagy ismertebb nevén a pankráció a világ számos táján óriási népszerűségnek örvend. Magyarországon a 2010-től beszélhetünk szervezett keretekről, ekkor alakult meg a Hungarian Championship Wrestling (HCW) amely azóta már számos hazai gálát rendezett, egyre növekvő sikerrel. A promóció egyik ifjú pankrátora Benji, aki nemrég nemzetközi sikert aratva megnyert egy németországi tornát, ami azért is különleges, mivel nem olyan régen debütált csak a közönség előtt.

– Édesapám ismertetett meg a pankrációval, és gyermekfejjel azonnal beleszerettem a műfajba – tekintett vissza a kezdetekre a birkózó. – Először otthon vagy nagyszülőknél „gyakoroltam” hol a testvéremen, hol a szomszédokon, amiknek érthető módon ők nem igazán örültek.

Természetesen ezek a kert végi „viadalok” nem lettek volna elegek ahhoz, hogy valóra váltsam az elhatározásomat, hogy profi pankrátor legyek, ezért tizennyolc éves koromtól minden szombaton Budapestre vonatoztam, hogy edzéseken vehessek részt. Ez másfél évig ment így, majd úgy döntöttem, a fővárosba költözöm. Tavaly szeptembere óta lépek fel közönség előtt, azt megelőzően edzéseim, és nem nyilvános mérkőzéseim voltak. Súlyzós edzésem heti négyszer van, amellett szerdán, és vasárnap három-három óra pankrációedzés, illetve péntekenként pedig kifejezetten csak mérkőzéseket gyakorlunk – meséli Benji, aki all-rounder birkózónak tartja magát.

Sportszórakoztatás

A felépítéséből adódóan (a 173 centije mellé 65 kg társul) jellemző rá a high-flyer (gyors, akrobatikus mozdulatok) stílus, de szívesen alkalmazza az úgynevezett strong style-t, amely leginkább ütésekre, és rúgásokra épít. Benji tudatosan törekszik az egyedi mozdulatokra, és mimikákra, több olyan technikája van, amit csak ő alkalmaz a ringben. Ezek azért nagyon fontosak egy előadó számára, hiszen a közönség számára így tűnhet ki a többiek közül. A karakteréből adódóan alapvetően „jófiúként” (face) viselkedik a közönséggel, de ellenfeleivel szemben gyakran alkalmaz olyan technikákat, amelyek leginkább a „rosszfiúkra” (heel) jellemzőek.

– A pankrációra én sportszórakoztatásként tekintek: mivel nem kompetitív sportról, hanem egy látványos, jól megkoreografált előadásról beszélünk, ezért nem tekinthető teljes értékű sportnak. Viszont van sportértéke, mert a birkózóknak nagyon jó fizikummal kell rendelkeznie ahhoz, hogy bírják azokat a megpróbáltatásokat, a melyeket a ringben kell kiállniuk. Ennek köszönhetően például a leghíresebb pankrátorok olyan életvitelt folytatnak, mint az élsportolók. Sokan valószínűleg nincsenek tisztában azzal, hogy egy birkózó a pályafutása alatt rengeteg sportsérülést szed össze, legjellemzőbb a feji, nyaki, illetve kéz-, és lábsérülések, így mentálisan is erősnek kell lenned, hogy újra és újra felépítsd magad az esetleges sérülésekből.

A pankrációhoz emellett előadói készség is szükséges, hiszen a ringben vagy éppen a mikrofonnal a kezedben is képesnek kell lenned megfogni a közönséget, lehetőleg minél hangosabb reakciót kicsalva a nézőkből”

– ismerteti.

Tornagyőzelem

Benji a hazai városok mellett fellépett már az birkózás európai központjainak számító Angliában, és Németországban, utóbbi helyen megnyerte a German Wrestling Federation (GWF) tehetségkutató műsorát, a Who’s Next-et, amely az eddigi legnagyobb sikere.

– Tavaly má­jusban jelentkeztem a tornára, meccs­felvételeket küldtem a rendezőknek, akik pár nap múlva visszaírtak, hogy szívesen látnak, amennyiben ki tudok utazni hozzájuk. Megvettem a repülőjegyet és még májusban megvolt az első fellépésem a rendezvényen. Sikerült megnyernem a húszfős tornát, aminek nagyon örültem, mert ez egy szerződést jelentett a promócióhoz.

Volt olyan meccsem ahol nem voltunk harmincan a ring körül, de léptem már fel több mint ezer ember előtt is.”

Teljesen más a kettő hangulata, de tudni kell kezelni mindkettőt. A meccseket nem nagyon lehet gyakorolni, hiszen előfordul, hogy a gálák előtt mindössze egy órával találkozom az aznapi ellenféllel. Ilyenkor egy gyors átbeszélésre, és néhány mozgás összefésülésére van idő, mert aztán kezdődik az esemény. A rendezők közlik az instrukciókat: kinek kell győzedelmeskednie, mennyi időre van tervezve a mérkőzés, történjen-e valami speciális a kötelek között, a többit viszont ránk, és a kreativitásunkra bízzák. A ringben angolul kommunikálunk, bár például tudjuk, hogy a franciák elvből sem hajlandók megszólalni azon a nyelven, de velük is meg tudjuk értetni magunkat. A kedvenc pankrátorom Matt Cross, de felnézek edzőimre, Doverre, és Icarusra is, akik – mások mellett – rengeteget tettek a hazai pankrációért, amelynek következtében egyre jobban elismernek bennünket külföldön is – hajt fejet a hazai úttörők előtt.

Ponyvák alatt

Természetesen a profi birkózás sem olcsó mulatság, hiszen a rengeteg utazás mellett felmerülnek olyan költségek is, mint az edzésdíj, valamint a megfelelő táplálékkiegészítők.

Benji, a hős

– Amikor 2014 őszén kitaláltam, hogy Debrecenből a fővárosba fogok edzésre járni szombatonként, nem volt munkám, emiatt, hogy finanszírozni tudjam az egészet, szép sorban eladogattam az otthoni cuccaimat: többek között zaciba vágtam a gitáromat, eladtam a dvd-lejátszóm, és a mobiltelefonom annak érdekében, hogy tudjak tréningezni. Minden szombaton kétszer három órát vonatoztam, hogy részt vehessek a négyórás edzéseken. Egy-egy ilyen alaklom 8600 forintomat emésztette fel, és ebben csak az utazás és az edzésdíj volt benne. Ezeket elő kellett teremtenem, ami komoly fejtörést okozott. Ez ment másfél évig, majd ezt követően úgy döntöttem, hogy a karrierem érdekében Budapestre költözöm. Összeszedtem harmincezer forintot, és belevágtam. Egy évig szállásról szállásra vándoroltam, alig találtam munkát, többször is kényszerűségből kellett költöznöm. Komoly anyagi nehézségeim voltak, előfordult, hogy egy bevásárlóközpont toalettjében aludtam, vagy a barátnőméknél pár órát, aztán mentem éjszakára dolgozni, de az is megesett, hogy fedél híján az éjszakát egy kocsmában kávézva húztam ki, mert akkor nappal dolgoztam.

Volt, hogy az edzőimnél laktam, vagy éppen az edzőteremben, ahol olyan hideg volt, hogy a sötétítéshez használt ponyvákkal kellett takaróznom annak érdekében, hogy ne fagyjak meg.”

Szóval nem volt egyszerű a kezdet, és még most is akadnak nehéz periódusok, de úgy fogom fel, hogy megyek az álmaim után. Imádok szórakozni és szórakoztatni – meséli mosolyogva.

Modern pank

A modern pankráció egyfajta előadó-művészet, ahol a résztvevők egy olyan műsort hoznak létre, mely egy küzdősportjellegű mérkőzést vagy mérkőzéssorozatot szimulál.

Az összecsapások kimenetele előre eldöntött, a valós küzdelem mértéke a mérsékelttől (USA) az igen valósághűn át (Japán) a látványosan valószerűtlenig terjedhet (Mexikó).

A pankrációs eseményeket általában négyzet alakú emelt küzdőtéren tartják, mely igen hasonló az ökölvívó-mérkőzéseken használtra. Mérete változó, egy-egy oldala 14 és 20 láb között változhat, melyet körben három sávban erős gumikötelek határolnak. A sarkokban kipárnázott rögzítők tartják a köteleket.

A padlózat merev, de egyidejűleg ruganyos, a ráesés energiáját elnyeli, ráütésre igen erős hanghatást kelt. A jellemzően egy menetből álló mérkőzés addig tart, amíg az egyik játékost két vállra nem fektetik annyi időre, míg a játékvezető háromszor a ring padlójára csap. A leghíresebb pankrációs szervezet az egyesült államokbeli World Wrestling Entertainment (WWE) promóció.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!