A debreceni klinikán családok születnek

Akt.:
Születés hete az egyetemen
Születés hete az egyetemen - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Az intézményben a szülések 70-75 százalékánál jelen van a családtag.

A Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján 1984 óta van lehetőség apás szülésre, az intézmény 1992-ben Európában elsőként meg is kapta a „bababarát kórház” címet. – Az elmúlt évben 10 százalékos szülésszám növekedést regisztráltunk, összesen 2815 szülés történt a klinikán, persze a babák száma lényegesen több, hiszen volt 102 ikerszülésünk, köztük hármas ikrek, illetve egy négyes iker. Ez nem reprezentálja az ország népességét, ugyanis a KSH legfrissebb adatai szerint 2014-ben 3,8 százalékkal növekedett a szülések száma hazánkban. Száz nő átlagosan 140 gyermeket hoz a világra országosan, ez a szám Hajdú-Bihar megyében több, 147 csecsemőt jelent – mondta prof. dr. Póka Róbert klinikaigazgató azon a nyílt napon, melyet az országos Születés Hete programsorozathoz kapcsolódva szerveztek kedden. Dr. Török Zsuzsa pszichológus hozzátette: a klinikán a szülések 70-75 százaléka családtag jelenlétében történik, ebből több mint 90 százalékában az édesapa a segítő. – Az intézményben tehát nem csak kisbabák születnek, hanem családok is – hangsúlyozta a pszichológus.

Az apa puszta jelenléte is nagy segítség a szülésnél

– A várandóság alatt nem csak a nőben, de a férfiban is jellegzetes lelki változások mennek végbe. Azonban az apa számára nehezebb a szülővé válás, hiszen kimarad azokból a biológiai jelzésekből amiket a nő átél; helyt kell állnia otthon, ugyanakkor az anyagi biztonság megteremtése is az ő feladata – fogalmazott dr. Török Zsuzsa pszichológus az Apa születik című előadásán, melyet az országos Születés Hete programsorozathoz kapcsolódva szerveztek kedden a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján.


Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

A szakember szerint a szülés során nem csak a feleség, de a férj is szorong, félelmekkel küzd. – A férfi fejébe az van kódolva, hogy segíteni egyenlő valamit célszerszámmal megcsinálni. Azzal, hogy 8-10 órát ül a szülőszobán a felesége mellett és tulajdonképpen sok mindent nem csinál, tehetetlennek érzi magát és úgy gondolja, hogy amit tesz, az nem elég. Pedig ezzel a folyamatos jelenléttel segít a legtöbbet a kismamának – nyomatékosította a pszichológus.

Mint mondta, a szülésben segítő szakemberek nem ismerik olyan mélységig az anyukát, hogy a szülés nehezebb szakaszában személyre szabott segítséget nyújtsanak. Egy férj azonban ösztönösen tudja, hogy épp arra vágyik a párja, hogy támogatásként fogja meg a kezét, vagy ne szóljanak egy szót se, csak nézzenek egymás szemébe, esetleg inkább folyamatosan beszéljenek, hogy elvonják a figyelmét – említette példaként a pszichológus.

Elmélyültebb kapcsolat

Mint arra dr. Török Zsuzsa rávilágított, az apa-gyermek kötődést a szülés élménye nagyon pozitív irányba tudja terelni, ugyanis ennek a kapcsolatnak a minőségét nem a szülő neme határozza meg. – Nem igaz, hogy mi nők ebben sokkal jobbak vagyunk, mert az apa is eredendően képes a gyermekkel való kapcsolat elmélyítésére – vélte a szakember, aki szerint fontos, hogy a baba szükségleteire együtt legyenek fogékonyak a szülők. Ezt leginkább a szülés élménye, az újszülött fizikai látványa, a vele felvehető konkrét fizikai kapcsolat alakítja ki leginkább.


Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

– Azok az apukák, akik az együtt szülésben aktívan részt vehettek, 93 százaléka azt nyilatkozta, hogy szerintük ettől jobb apává váltak. Nem arról van szó, hogy aki ki nincs jelen a szülésnél, az nem szereti a gyerekét, csak a kapcsolat minőségileg más tud lenni, ha az élet az együtt szüléssel indul el – fűzte hozzá a pszichológus.

HBN–PÁTZ