Szükséges a cukorbetegek rendszeres ellenőrzése

Hazánkban a felnőtt lakosság 6-7%-a szenved cukorbetegségben, akiknél a folyamatos ellenőrzés feltétlen szükséges. Ennek hiányában jelentősen nő a veszélye a nem megfelelő anyagcsere-állapotnak, az erek, a szív, a vese, a szem korai, visszafordíthatatlan károsodásának. A diabétesz hasonló rizikót jelent, mint egy lezajlott szívinfarktus.

A megfelelő gondozás az alapja a hosszú távú, sikeres kezelésnek. Kiemelt jelentőségű a HbA1c érték, mely megmutatja, hogy az elmúlt három hónapban mennyire volt egyensúlyban a diabétesz. A betegség súlyosságának függvényében évente 2-4 alkalommal meg kell határozni értékét és az eredmény alapján – figyelembe véve a beteg által mért vércukorértékeket is – szükséges lehet a kezelés módosítása.

A cukorbetegség hatékony terápiája harmonikus orvos – beteg kapcsolatot feltételez, ugyanakkor a siker kulcsa jelentős mértékben a páciens kezében van. A kezelőorvos által tett életmódbeli és diétás javaslatok megvalósítása kiemelt fontosságú, csakúgy, mint a gyógyszeres ajánlás pontos betartása. Az utóbbi években számos új, korszerű készítmény vált elérhetővé a diabétesz kezelésében. A legkedvezőbb eredmény az életmód-terápia és a gyógyszerek együttes alkalmazásával érhető el, mellyel kapcsolatos legújabb, 2015-ös ajánlás már rendelkezésre áll.
A belváros szívében a közelmúltban megnyílt Diabetes Debrecen Magánrendelő a legújabb szakmai ajánlások betartásával ellenőrzi és gondozza betegeit, célul tűzve ki a szövődmények kialakulásának megelőzését vagy legalábbis késleltetését.

Dr. Katona Éva Melitta
diabetológus, egyetemi docens