Szükség van a határmenti együttműködésre

Akt.:
Szükség van a határmenti együttműködésre
Derecske – A találkozón harminc vállalkozó vett részt, a határ mindkét oldaláról egyaránt.

Mezőgazdasággal és kertészettel foglalkozó gazdálkodók találkoztak Derecskén az Európa-kapu (Európai Területi Együttműködési Csoportosulás, azaz EGTC) keretében július 20-án. Az EGTC-t az egymással határos európai országok határokon átnyúló gazdasági együttműködésének előmozdítására alapította a térségünkben Nagykároly, Érmihályfalva, Székelyhíd, Kiskereki, valamint Derecske, Hajdúhadház, Nyíradony és Újfehértó városai.

A nyárközepi találkozót Bakó István, Derecske vezetője kezdeményezte, azzal a céllal, hogy az együttműködés területén lévő településekről meghívott mezőgazdasággal, kertészettel és feldolgozással foglalkozó vállalkozók megismerjék egymást abban bízva, hogy a köztük létrejövő kapcsolatokat és információáramlást vállalkozásuk javára tudják fordítani.

A résztvevők a KITE Zrt. derecskei kertészeti telepén tettek látogatást, majd munkacsoport létrehozásáról döntöttek, aminek feladata a résztvevők közötti hosszú távú együttműködési lehetőségek kidolgozása, valamint feltérképezése. Már az első találkozón számos megállapodás is köttetett a résztvevők között, ami azt támasztja alá, hogy a határmenti együttműködésre szükség és igény van, és ezen támogatás kulcsfontosságú szereplője a közös magyar-román intézmény.

A következő találkozónak Székelyhíd önkormányzata szervezi.

HBN