Sztrájkolnak a szemetesek Nápolyban

Ismét hulladékok borították el Nápolyt szerdán, miután sztrájkba léptek a szemetesek. A helyzet hasonló ahhoz, ami 2007-ben és 2008-ban történt, amikor a dél-olasz város “szemétválságtól” fuldokolt hónapokon át.

Több mint két éve több tízezer tonna szemét gyűlt össze a városban és annak környékén. A lerakók megteltek, miközben újak megnyitását vagy a vészhelyzet miatt kijelölt ideiglenes szemétgödrök használatát a tiltakozók akadályozzák. A dél-olasz nagyvárosban szeméthegyek és buszok égtek jelezve, hogy a lakosság elégedetlen.

A nápolyiak ugyanis azt állították, hogy Olaszország szemétlerakodója lett a város a szemétüzletből gazdagodó helyi maffia, a Camorra és a bűnszervezettel összejátszó politikusok miatt. Most szerdán már erőszakos akciók is történtek. Égő benzines palackokkal próbáltak felgyújtani szemétkupacokat ismeretlenek, és egy helyen ez sikerült is. – közölte az ANSA olasz hírügynökség.

A 24 órásra hirdetett sztrájkot a városi szemetesek több mint 90 százaléka támogatja. Ezúttal nem a bűnös szemétüzlet, hanem a bérek szerintük gyakran késedelmes kifizetése miatt nem vették fel a munkát. A sztrájk másik oka a nápolyi szemétszállítást végző önkormányzati cég átszervezési tervével szembeni elégedetlenség.

Az olasz kormány először 1994-ben rendelt el szemét-szükségállapotot Nápoly térségében. Ezt azóta évente meghosszabbították, és csak tavaly év végén szüntették meg. Az évek során a város rendelkezésére bocsátott mintegy kétmilliárd euróból elméletileg 15 hulladékégető-művet lehetett volna építeni. Egy meg is épült, és üzemelni kezdett 2009 márciusában.

– Független Hírügynökség –