Sztrájkolnak a ciprusi benzinkutasok

Kedden sztrájkba léptek cipruson a benzinkutak. Az ellen tiltakoznak, hogy a kormány maximálta az üzemanyag árát.

A munkáltatók szerint a kutasok munkabeszüntetése károkat okoz a gazdaságnak, ráadásul cipruson nem túl fejlett a közösségi közlekedés. Így mindenki az autójára van utalva, ám a sztrájk miatt kérdéses, hogy hol szereznek majd benzint a szigeten.

A kutasok azt mondják: addig nem nyitnak ki, amíg el nem törli a kormány az árplafont. A kabinet nyolc napra rendelte el a benzin árának befagyasztását, az árstopot pedig megújíthatja. A ciprusi hatóságok szerint az olajipari vállalkozások hatalmas profitra tesznek szert, az üzemanyagárak pedig rendkívül magasak a szigetországban a világpiaci árakhoz képest.

A kúttulajdonosok viszont azt állítják: a világpiacról szerzik be az üzemanyagot, és kicsi haszonkulccsal dolgoznak. A sztrájk miatt egyébként pánik tört ki Cipruson az autósok körében. Hétfő éjszaka hatalmas sorok kígyóztak a kutaknál, annak ellenére, hogy a sztrájk nem minden állomást érint. Az olajtársaságok saját kútjainál ugyanis dolgoznak, igaz, ezekből jóval kevesebb van, mint a viszonteladókból.