Szpari: át kell lépni a hazai pálya árnyékát!

Voltak hazai helyzetek, de kimaradtak
Voltak hazai helyzetek, de kimaradtak - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A visszapasszok a taktika részei voltak, hiba volt nem a saját játékra koncentrálni.


Ez bizony úgy hiányzott, mint üveges tótnak a hanyatt esés! Vasárnap este nem a Szparira sütött a villanyfény, hanem a vendég budaörsiekre, akik három góllal és három ponttal távoztak a nyíregyházi stadionból. Ezt bizony nem könnyű, de mihamarabb meg kell emészteni.

Tanulságos meccs volt

– A találkozó legfontosabb tanulsága az volt, hogy egy úgymond direkt, ívelgetős futballal is lehet eredményes egy csapat, de az is tény, hogy ez nem túl szórakoztató, sőt ezért mondják sokan, hogy nézhetetlenek a magyar mérkőzések, ebből kifolyólag ez nem a mi utunk. Mi az utánpótlás akadémia filozófiájára építünk; egyik hétvégén több, a másikon kevesebb sikerrel, de a cél, hogy a focit játszva legyünk eredményesek. – kezdte visszapillantását a vasárnap esti meccsre Bozsik József, a Nyíregyháza Spartacus vezetőedzője. – Kétszer is visszanéztük a mérkőzést, ezek alapján mondhatom, hogy egyrészt rendkívül túlzó a különbség, másrészt egy olyan úton járunk, amelyen a csapat tanulási folyamatban van. Akadtak olyan taktikai hibáink, amelyek miatt nem volt gördülékeny a támadójátékunk, emiatt csapongó mérkőzés alakult ki.

– Nyilvánvaló, hogy javulnunk kell csapatként és egyénileg egyaránt – folytatta Bozsik József. – Ki kell zárunk a körülményeket és a saját játékunkra kell koncentrálnunk. Nem zökkenthet ki minket egy eladott labda, egy hiba az összpontosításból, a taktikai fegyelemből. Nem zavarhat meg bennünket egy lelátói bekiabálás.

A kapus fontos feladata

– Nem nyilatkozhattam le a mérkőzés előtt, hogy Jova Leventének fontos feladata lesz a labdakihozataloknál, mert szerettük volna előrébb csalogatni a budaörsieket, hogy legyen mögöttük terület. Ezért passzoltak vissza a társai Levinek, tudatosan ez volt a célunk és ez működött is. Tulajdonképpen nyomás nélkül hozhattuk ki a labdákat, mert bár letámadtak a vendégek, de nem tudtak labdát szerezni. Az más kérdés, hogy a labdakihozatal után a középső zónában voltak rosszak a mozgásaink, döntéseink.

– Szintén fontos, hogy át kell lépnünk a hazai pálya árnyékán, mert idegenben, például Mosonmagyaróváron jók voltak azok a mozgások, amelyek most nem működtek. Csak azt látom emögött, hogy hazai pályán nagyobb stresszben vannak a játékosok. Tény és való, hogy meg kell dolgoznunk a szurkolók kegyeiért, ezt pedig csak eredménnyel érhetjük el. Amikor eredményesek leszünk, amikor nyerjük a meccseket, amikor ezen a mentális nyomáson túllépünk, akkor itthon is jól fogunk futballozni. Én hiszem, hogy ez csak idő kérdése. Amikor ezt elérjük, a szurkolók is látni fogják a fejlődést és egymásra fog találni a csapat és tábora. Nyilván ezt nekünk kell megoldanunk, azon dolgozunk, hogy megnyerjük magunknak a szurkolókat jó játékkal és támadófutballal. Aki kinn volt a felkészülési meccseinken, az láthatta, hogy tudunk támadó és látványos futballt játszani. Sajnos, nélkülözhetetlen a megfelelő rutin, főként az olyan csapatok ellen, mint a Budaörs, és sajnos, voltak hiányzók ebben a tekintetben. A hétvégén Ceglédre megyünk, ugyanúgy a három pont a célunk, ahogyan vasárnap is az volt. Nem játszott lélektelenül a csapat, inkább a nagy akarásnak nyögés a vége illik ránk. Hatalmas megfelelési vágy van a játékosokban, amikor itthon lépünk pályára és ez visszaüt, görcsössé és türelmetlenné válunk.

Mindig csapatként

– Főként szünet után ütött vissza, hogy belementünk a Budaörs ad hoc játékába és nem a saját focinkat játszottuk. Hiszem, hogy jó úton járunk, nagy dolgokra képes ez a csapat, de rögös az út a sikerig és csak az ér célba, aki az akadályoknál sem hátrál meg. Ha nem így lenne, akkor nem lenne semmi szépsége ennek a szakmának. A lényeg, hogy a mérkőzésre csapatként érkezzünk, utána csapatként távozzunk, aztán folytassuk csapatként – így Bozsik József.

ML


Nyíregyháza Spartacus vs. Budaörs
Nyíregyháza - A Nyíregyháza Spartacus itthon szaladt bele nagy verésbe az NB II. harmadik fordulójában. Hazai győzelemmel és idegenben szerzett döntetlennel kezdte a szezont a Nyíregyháza Spartacus, amely a harmadik fordulóban az eddig szintén négy pontot szerzett, ám rendkívül jó erőkből álló Bu...Sporthírek