fontos az egészségünk

2019.12.21. 13:36

Mértékletességgel elkerülhetjük az orvost

Húsz százalékkal is megnőhet az ellátásra szorulók száma az ünnepek alatt.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Évente 30-35 ezer a betegforgalma a cívisvárosi lakosokat ellátó Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinikának, mely azt jelenti, hogy havi szinten mintegy 2500-3000 pácienst látnak el a szakemberek.

Gyomorpanaszok

A betegek körülbelül fele szív- és érrendszeri rendellenességre utaló panaszok miatt érkezik az Sürgősségi Klinikára, mely esetek száma az ünnepek alatt növekszik. A megemelkedett esetszámot legtöbbször a túlzott étel- és alkoholfogyasztás okozza – tudtuk meg dr. Szabó Zoltántól, a Sürgősségi Klinika igazgatójától. Az intézmény vezetője hangsúlyozta, hogy a mellkasi fájdalom, a szívritmuszavarok, a nyugalmi vagy terhelésre jelentkező légszomj, valamint a vérnyomás-emelkedéssel kapcsolatos tünetek, így például a szédülés, egyensúly-bizonytalanság, esetleg végtagi mozgászavarok, beszédzavar azonnali orvosi vizsgálatot indokolnak. – Sürgősségi ellátás szükséges továbbá olyan, korábban nem jellemző gyomor-, bélrendszeri tünetek jelentkezése és rosszabbodása esetén is, mint például a gyomortáji vagy görcsös hasi fájdalom, hányinger, hasmenés és a láz – nyomatékosította dr. Szabó Zoltán. A Sürgősségi Klinikán, csakúgy, mint a hétköznapokon, ünnepek alatt is teljes létszámmal biztosítják az ellátást. – Minden olyan esetben, amikor hirtelen fellépő és fokozódó állapotromlásról van szó, a nap 24 órájában rendelkezésre állunk – fűzte hozzá a klinikaigazgató.

A sürgősségin köthetünk ki

A család számára az egyik legfontosabb ünnep a karácsony, mely a szeretet és ajándékozás mellett a finom ételekről és jó italokról is szól. A túlzott evés és alkoholfogyasztás azonban rémálommá változtathatja az idilli ünnepet, s könnyen a sürgősségin találhatjuk magunkat. Mint azt dr. Szabó Zoltántól megtudtuk, a túlzott alkoholfogyasztás okán elsősorban emésztőrendszeri gyulladások, köznapi nyelven gyomorrontásos tünetek jelenhetnek meg, melyek hasi fájdalommal, puffadással, hányingerrel, hányással vagy akár hasmenéssel járnak. Súlyosabb szövődmény lehet a hasnyálmirigy-gyulladás, ami biztosan orvosi ellátást igényel. – Kiemelendő azonban, hogy a túlzott alkoholfogyasztás nemcsak az emésztőrendszeri betegségek gyakoriságát növeli, hanem a szív- és érrendszeri rendellenességek megjelenéséhez is kapcsolható. Jól ismert tény, hogy a nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása olyan szívritmuszavarok kialakulását is kiválthatja, mint például a pitvari fibrilláció, mely egyre növekvő gyakorisága miatt kiemelt jelentőséggel bír. Az alkohol olyan jellemző ritmuszavart kiváltó kóroki tényező, melyet az orvosi szakirodalom már külön megnevezéssel, „szünidői szívbetegségként” jegyez – fogalmazott dr. Szabó Zoltán.

Kiegyensúlyozott étkezés

A túlzott alkoholfogyasztás olyan betegeknél is vérnyomás-ingadozást válthat ki, akik vérnyomáscsökkentők mellett egyébként panaszmenetesek. A mérték nélküli alkoholbevitel koszorúérbetegeknél súlyos szövődményként akár szívinfarktus kialakulását is okozhatja – hangsúlyozta a klinikaigazgató.

– Nem kell megtagadni az alkoholt, de fontos, hogy kerüljük a túlzott fogyasztását. Evés tekintetében pedig – csakúgy, mint a hétköznapokon – ünnepek alkalmával is célszerű tartani a kiegyensúlyozott, napi ötszöri mértékletes étkezést – mondta a klinikaigazgató. Pálfi-Tóth Zoé

Pálfi-Tóth Zoé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában