Szoros részeredménnyel Janukovics vezet

A hétfő reggeli adatok szerint kevesebb mint 3 százalékos különbséggel az oroszbarát Viktor Janukovics várja kedvezőbb pozícióban az elnökválasztás második fordulójában leadott szavazatok összeszámlálásának végeredményét.

A három legnagyobb ukrán közvélemény-kutató intézet exit poll adatainak összesítése 48,5 %-kal szintén az ellenzéki Régiók Pártja elnökét hozta az első helyen, míg a jelenlegi kormányfő, Julija Timosenko a felmérés szerint 45,7 %-ot kapott.

A szavazatok 91,48 százalékának összeszámlálása alapján az ukrán Központi Választási Bizottság hétfő reggeli közleménye szerint a szavazáson részt vett választópolgárok 48,46 százaléka Viktor Janukovivsra adta le voksát.

A nyugatbarátként számon tartott Julija Timosenko a szavazók 45,88 százalékának bizalmát nyerte el, annak ellenére, hogy az ország 27 régiójából 17-ben ő lett a befutó. Veresége a kelet-ukrajnai megyékben élő választók kimagasló aktivitásának tudható be. Míg országosan 69,05 százalék volt a részvételi arány, a keleti – oroszok által sűrűn lakott – országrészben a választásra jogosultak átlag 75 százaléka járult az urnákhoz. A legcsekélyebb érdeklődés az első fordulóhoz hasonlóan a Magyarországgal szomszédos Kárpátalja megyében nyilvánult meg, ahol a jogosultak 56,37 százaléka ment el szavazni.

Az exit poll eredmények ismeretében Viktor Janukovics már egyértelmű győzelmének tudatában nyilatkozik a sajtónak. Ezzel szemben Julija Timosenko a szociológiai felmérések magas hibaszázalékára hivatkozva óva intette ellenfelét, hogy előre igyon a medve bőrére.

Politikai elemzők szerint az ukrán “Vas Lady” nem fog egykönnyen belenyugodni az esetleges vereségébe, annál is inkább, mert már most tömeges csalásokat emleget. Ezzel szemben Eörsi Mátyás, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése megfigyelő küldöttségének vezetője úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy a rendelkezésre álló információk szerint az ukrajnai elnökválasztás második fordulója békésen, professzionálisan zajlott, így a megválasztott elnököt legitimnek kell tekinteni.