Szórólapot osztottak a rendőrök Szombathelyen a koldulóknak

Szórólapokkal igyekeznek a rendőrök visszaszorítani a koldulást Szombathelyen. A papírokon egyebek mellett arról lehet olvasni, hogy a kéregetők milyen szociális szervezetektől kérhetnek segítséget.

A városban akár 100 ezer forintos büntetést is kaphatnak a koldulók.

A járókelőket zaklató koldusokra figyeltek a rendőrök kedden Szombathelyen. Egy férfit és társát igazoltatták is és eljárás indult ellenük. Emellett szórólapokat is osztottak az egyenruhások a kéregetőknek, hogy felhívják a figyelmüket: mit szabad és mit nem. A papírokon az is olvasható, hogy milyen szociális szervezetektől kérhetnek segítséget a rászorulók.

Szombathelyen a koldulás önmagában nem büntetendő, csak akkor, ha leszólítják az embereket és pénzt kérnek tőlük. A kiszabható büntetés felső határa 30 ezer forint, de ha valaki gyermek jelenlétében kéreget, akkor akár 100 ezer forintos bírságot is kaphat.

A koldusok többsége azonban nem tud fizetni. Egyikük a Független Hírügynökség tudósítójának azt mondta: már többször megbírságolták és leülte a büntetést. Ám ez sem riasztja el attól, hogy kéregessen, mert nem tud másból megélni – tette hozzá.

A szombathelyieket azonban zavarja az utcai koldulás, egy járókelő elmondta: elismeri, hogy joguk van kéregetni, de azt már nem tudja elfogadni, hogy munkába menet és onnan hazafelé nap mint nap leszólítják, koldulnak tőle. A szombathelyi önkormányzatnál már többször felmerült, hogy tiltsák be a koldulást, de rendelet erről egyelőre nem született.

Knob Ernő, a Szombathelyi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta: véglegesen csak úgy lehetne megoldani a problémát, ha az emberek az agresszíven fellépő koldusoknak nem adnának pénzt, mert akkor előbb-utóbb leszoknának arról, hogy ilyen módon kolduljanak.

– Független Hírügynökség –