Szörnyű volt, de földolgozták

Pszichológiai vizsgálaton estek át azok a tűzoltók és katasztrófavédők, akik az egy hete, Hejce közelében lezuhant szlovák repülőgép mentésében vettek részt. Egyelőre egyiküknek sincs szüksége szabadságra vagy kezelésre.

Feldolgozták 

A mentésben segédkezők lélektani vizsgálata ritka események közé tartozik – tudtuk meg Rétközi Ferenc ezredestől, a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától. Ha egy-egy mentés után a parancsnok úgy ítéli meg, az állománynak szüksége van pszichológusra, kérheti a vizsgálatot. A hejcei tragédia után a megyei és az országos igazgatóság volt a kezdeményező.

Öt pszichológus foglalkozott a tűzoltókkal, valamint katasztrófavédőkkel, és egyelőre úgy tűnik, fel tudták dolgozni az eseményeket, senkit nem kell a szolgálat alól mentesíteni. A parancsnokok azonban továbbra is figyelik a mentésben résztvevőket, léteznek ugyanis úgynevezett poszttraumatikus tünetek, melyek az eset után 3-4 hónappal jelentkeznek. Ilyenek a lehangoltság, depresszió, sírógörcs. 

Besegítenek 

A tűzoltók, rendőrök, határőrök és katasztrófavédők stressztűrő képességét egyébként már az állományba jelentkezésük alkalmával vizsgálják. A Belügyminisztérium kórházában orvosi és fizikai alkalmassági vizsga mellett pszichológiai felmérésen is átesnek. Sok jelentkezőről épp ekkor derül ki, hogy alkalmatlan a szolgálatra. Később már nem találkozik az állomány pszichológussal, csak a hejceihez hasonló katasztrófák után.

Rétközi Ferenc elmondta azt is: a megyében a rendőrségnek és a határőrségnek van pszichológusa, a tűzoltók és katasztrófavédők szakembere a fővárosban dolgozik. Azonban, ha szükséges, a helyi kórházak pszichológusai is segítenek. Már az alapképzés során próbálják a tűzoltókat és katasztrófavédőket felkészíteni a tragédiák utáni látványra. Boncoláson vesznek részt, mely az anatómiai ismeretek megszerzése mellett a leendő állomány lelkét is erősíti.

KHE