Nagyvilág

2007.12.12. 16:03

Több tejet termelhet Európa

<p>Az Európai Bizottság azt javasolta szerdán, hogy emeljék meg két százalékkal az Európai Unió tejtermelési kvótáját.</p>

Erre azért van szükség, mert megnőtt a tejtermékekre vonatkozó világpiaci kereslet, és ez az árak emelkedéséhez vezetett.

Az Európai Unió (EU) tagállamainak és az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia a javaslatot, hogy csaknem 3 millió tonnával több tejet termelhessenek az európai gazdák.

 A javaslat ebben az esetben április elsején léphetne hatályba.Az utóbbi évben meredeken emelkedett a tej ára, és egyre többen követelték a kvóta emelését - mondta Mariann Fischer-Boel, az EU mezőgazdasági biztosa.

A következő években várhatóan Európában és az egész világon tovább nő a kereslet a tejtermékekre - tette hozzá.

Az Európai Unió tejtermékekre vonatkozó korlátját 2015-ben teljesen el fogják törölni. A megszorítás még abból az időből maradt fenn ugyanis, amikor a túltermelés miatt az EU egész "tejtavakat" vásárolt fel, hogy megakadályozza az árak zuhanását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!