Szorgalmasan kereskedtek a számlákkal: hatan felfüggesztett büntetést kaptak adócsalásért

Akt.:
Debrecen – Másfél vagy egy év felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbírságra, vagyonelkobzásra ítélték annak az adócsalási ügynek a vádlottjait, melyben kedden hozott jogerős ítéletet a Debreceni Törvényszék.

A vádlottak egy része fiktív számlák kiadása céljából hozott létre vállalkozást, a többiek pedig összességében 195 millió forint értékben fiktív számlákat vásároltak a cégtől még 2006-2007 folyamán.

Vagyonelkobzás

Folytatólagosan elkövetett csalás és adócsalás, valamint közokirat-hamisítás és magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek másodfokon a Debreceni Törvényszék azt a nyolc vádlottat, akik fiktív számlákkal még 2006-2007-ben követtek el bűncselekményeket – tudatta Tatár Tímea szóvivő, a keddi ítélethirdetést követően.

Az ügy első-, másod- és harmadrendű vádlottja – halmazati büntetésül – jogerősen is 1 év 6 hónap börtönbüntetést, az ötöd-, hatod- és hetedrendű vádlott 1 év börtönbüntetést kapott – mindegyikük esetében a végrejhajtást két évre felfüggesztve, míg a nyolcadrendű vádlottat 300 ezer, a kilencedrendűt pedig 60 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság. (A negyedrendű vádlottat megrovásban részesítette a Debreceni Járásbíróság, ő nem fellebbezett.)

Ezen felül a létavértesi Cs.É.T. Kft. vagyonára 9,2 millió, a debreceni N.K. Kft. vagyonára 18,5 millió, a szintén létavértesi M.F. Kft. vagyonára 2,8 millió, a budapesti L.L. Kft. vagyonára 1,2 millió, a harmadrendű vádlott vagyonára pedig 1,3 millió forint vagyonelkobzást rendelt el a Törvényszék.

Hatvanmilliós is volt

A bíróság által megállapított tényállás szerint az I. és a IV. rendű vádlott még 2006-ban tagjává vált egy – akkor – nyírábrányi székhelyű cégnek, mely működésének egyetlen célja fiktív számlák kibocsátása volt. Öt százalékos tarifáért olyan gazdasági eseményekről állított ki számlákat, amelyeket soha nem végeztek el. 2007-ben egy újabb céggel szálltak be a fiktív számlázási folyamatba. 2006–2007-ben 6 cég vásárolt az A.T. Kft-től, összesen bruttó 195 millió forint értékben. A legkisebb tétel 4 millió, a legnagyobb 61 millió 600 ezer forint értékű számla volt. A cégek a fiktív számlákkal csökkentették áfa fizetési kötelezettségüket, jogosulatlanul igényeltek vissza általános forgalmi adót, csökkentették kimutatott eredményüket, kevesebb társasági adót és különadót fizettek, így tízmilliókkal károsították meg az állami költségvetést.

HBN0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés