Szorgalmasan kereskedtek a számlákkal: hatan felfüggesztett büntetést kaptak adócsalásért

Akt.:
Debrecen – Másfél vagy egy év felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbírságra, vagyonelkobzásra ítélték annak az adócsalási ügynek a vádlottjait, melyben kedden hozott jogerős ítéletet a Debreceni Törvényszék.

A vádlottak egy része fiktív számlák kiadása céljából hozott létre vállalkozást, a többiek pedig összességében 195 millió forint értékben fiktív számlákat vásároltak a cégtől még 2006-2007 folyamán.

Vagyonelkobzás

Folytatólagosan elkövetett csalás és adócsalás, valamint közokirat-hamisítás és magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek másodfokon a Debreceni Törvényszék azt a nyolc vádlottat, akik fiktív számlákkal még 2006-2007-ben követtek el bűncselekményeket – tudatta Tatár Tímea szóvivő, a keddi ítélethirdetést követően.

Az ügy első-, másod- és harmadrendű vádlottja – halmazati büntetésül – jogerősen is 1 év 6 hónap börtönbüntetést, az ötöd-, hatod- és hetedrendű vádlott 1 év börtönbüntetést kapott – mindegyikük esetében a végrejhajtást két évre felfüggesztve, míg a nyolcadrendű vádlottat 300 ezer, a kilencedrendűt pedig 60 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság. (A negyedrendű vádlottat megrovásban részesítette a Debreceni Járásbíróság, ő nem fellebbezett.)

Ezen felül a létavértesi Cs.É.T. Kft. vagyonára 9,2 millió, a debreceni N.K. Kft. vagyonára 18,5 millió, a szintén létavértesi M.F. Kft. vagyonára 2,8 millió, a budapesti L.L. Kft. vagyonára 1,2 millió, a harmadrendű vádlott vagyonára pedig 1,3 millió forint vagyonelkobzást rendelt el a Törvényszék.

Hatvanmilliós is volt

A bíróság által megállapított tényállás szerint az I. és a IV. rendű vádlott még 2006-ban tagjává vált egy – akkor – nyírábrányi székhelyű cégnek, mely működésének egyetlen célja fiktív számlák kibocsátása volt. Öt százalékos tarifáért olyan gazdasági eseményekről állított ki számlákat, amelyeket soha nem végeztek el. 2007-ben egy újabb céggel szálltak be a fiktív számlázási folyamatba. 2006–2007-ben 6 cég vásárolt az A.T. Kft-től, összesen bruttó 195 millió forint értékben. A legkisebb tétel 4 millió, a legnagyobb 61 millió 600 ezer forint értékű számla volt. A cégek a fiktív számlákkal csökkentették áfa fizetési kötelezettségüket, jogosulatlanul igényeltek vissza általános forgalmi adót, csökkentették kimutatott eredményüket, kevesebb társasági adót és különadót fizettek, így tízmilliókkal károsították meg az állami költségvetést.

HBN