Szőnyegtisztítás házilag: lehetséges

Szőnyegtisztítás házilag: lehetséges
© Illusztráció: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Nem biztos, hogy van otthon bolti szőnyegtisztító, de nem is kell érte a boltba szaladni.

Kiömlött a vörösbor? Sáros volt a papucs? Olajszagú lett a kárpit? Semmi pánik! Mutatjuk a legjobb praktikákat ezek ellen! Jó, ha leszögezzük, hogy a régi, jól beivódott piszkok szakember segítségét igénylik, de vannak esetek, amikor házilag, gyorsan még cselekedhetünk.

Mindent visz

Szódabikarbóna – mi más? Ez az ezerarcú csodaszer a legbiztosabb és legkíméletesebb házi szőnyegtisztító, melynek használata is pofon­egyszerű. Egyszerűen szórd a szőnyegre, majd egy óra elteltével porszívózd össze. Készülj fel, hogy a különbség szembetűnő lesz.

Zsírtalanítás mesterfokon

Mint annyi más problémát, természetesen a koszos szőnyeg helyzetét is tudja kezelni az ecet. Hígítsd fel 1:2 arányban vízzel, majd egy kefe segítségével alaposan pucold át vele a felületet. A szálak felfrissülnek és megélénkülnek, az ecet pedig – jó segítő lévén – nyom nélkül elillan majd, amint végzett a dolgával.

Bor nem maradhat szárazon

A legbosszantóbb baleset: kilöttyent a vörösbor a szőnyegre. Ne ess kétségbe, nincs minden veszve. Nyomás a hűtőhöz, elő a tejes dobozzal. Csak öntsd a foltra, és hagyd dolgozni. Arra azonban figyelj, hogy amint megvagy, a tejet langyos vízzel alaposan kimosd a textíliából, különben idővel bele fog büdösödni.

Frissességet neki

Befülledt a szőnyeg? Beszívta a konyhából kiáramló olaj szagát? Frissítsd fel! A zöld tea nagy segítségedre lesz ebben. Főzz le belőle egy jó adagot, majd töltsd egy szórófejes üvegbe. Spricceld a szőnyegre, majd negyed óra múlva jöhet a porszívó.

A fényes szőnyegért

Ezt figyeld: a burgonya fényesít. Fogj egy nagyobb krumplit, tisztítsd meg és vágd félbe, aztán ezzel egyszerűen dör­göld át a szőnyeg felszínét. A biztonság kedvéért kezd kicsiben, hogy lásd, hogy viseli a textil a megpróbáltatásokat – tanácsolja az otthonokesmegoldasok.hu.

HBN


Milyen porszívót vegyünk?

Talán az egyik legfontosabb tulajdonság, ami általában meghatározza, hogy melyik porszívót fogjuk választani, az maga a teljesítmény. A kisebb teljesítményű gépek általában olcsóbbak, illetve méretben is kisebbek, de ezek elsősorban kis felületek takarítására alkalmasak, ahol nem kell nagy szívóerőt alkalmazni