Szombaton lesz az Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap

Budapest – A szervadományozás és a szervátültetés fontosságára hívják fel a figyelmet a Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap programjai szeptember 29-én, szombaton a fővárosban – mondta Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért kuratóriumi elnöke.

A világnapot 2005-ben kezdeményezte az Európa Tanács, és Magyarországon 12. alkalommal rendezik meg – fűzte hozzá.

Elmondta: a rendezvény a MoM sportközpontban kezdődik, ahol olimpikonok, transzplantáló orvosok és szervátültetett emberek úsznak majd váltót, délután pedig a mezőgazdasági múzeumban a szeretteiknek adományozó donorokat Pro Vita díjjal tűntetik ki. A donorok emlékére a múzeumtól 19 órakor fáklyás séta indul a Hősök terére – tette hozzá.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója arról beszélt, hogy Magyarország európai összehasonlításban a középmezőnybe tartozik a donáció tekintetében, és az elmúlt néhány évben körülbelül harminc százalékkal emelkedett az elhunytból történő transzplantációk száma. Tavaly 150 donorból történt szervkivétel, ez 450 életmentő átültetésre adott lehetőséget.

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából