Szombaton indul a karneváli hét!

Akt.:
A 46. Debreceni Virágkarnevál nemzetközi sajtótájékoztatóján
A 46. Debreceni Virágkarnevál nemzetközi sajtótájékoztatóján - © Fotó: Matey István
Debrecen – Tizenhat virágkocsiban és egyéb színpompás járművekben gyönyörködhetnek a nézők.

Szorgos kezek dolgoznak azon, hogy határidőre elkészüljenek a karneváli kocsik. A MÁV járműjavító telephelyén, az egyik csarnokban a díszítő fiatalok épp az ebédjüket költötték el, amikor hétfőn meglátogattuk őket, majd néhány perc múltán jókedvűen vetették bele magukat ismét a munkába.

Brigi immáron harmadik éve segédkezik a virágkocsik díszítésében, és kimondottan élvezi a nyári munkának ezt a fajtáját. – Tavaly a gyulai vár elkészítése volt nagy kihívás, idén nem ennyire nehéz a feladat. Azért szeretem ezt csinálni, mert nagyon jó társaság verődött össze – mondta, miközben az egyik kompozícióban szereplő, a mozifilm miatt nagy népszerűségre szert tett Minyon-figurák egyikének sapkájára szurkálta fel a virágokat.

Polip, kolibri, űrhajó

Az ódon csarnok mélyén azonban nem csak ez az egy alkotás készül, hanem majdnem mindet megcsodálhattuk félkész vagy majdnem kész állapotában. A málló, pókhálós, piszkos falak között karneválian változatos a kavalkád: az egyik falnál egy gigantikus dinoszaurusz próbál ráharapni egy űrhajóra, vele szemben egy hungarocell-polip épp felkapaszkodik egy hajó orrára. A terem másik végében szuperhősök várják, hogy virágruhájukat megkapva pózolhassanak majd a közönségnek, de itt van a már korábban kifaragott tiszafüredi kocsi, illetve a Szent Korona is. Balogh László épp kezeket farag egy késsel, amikor odalépek hozzá: – Nem nehéz a munkának e fázisa, igazából már rutinból megy. Kihívással se nagyon szoktam találkozni, habár a kolibri azért okozott némi fejtörést – mutat az egyik mobilszolgáltató cég kocsiján szereplő, cyberpunkos gépmadárra.

Fotó: Matey István (galéria) Fotó: Matey István (galéria) ©

Debrecen-Nagyvárad

– A kiindulási alap az volt, hogy szerepeljen a kocsin Nagyvárad jelképe, a vár –amely várfalként és a várban álló templomként jelenik meg –, illetve a nyitottságot szimbolizáló ablak, ami utal a romániai Nyitott Ablak Európára programra. Ezek mellé illesztettük még be a két város címerének egy-egy fontos darabját, vagyis a főnixmadarat, valamint a keresztet tartó angyalt és oroszlánt – árulta el Pózner Gábor, aki Debrecen és Nagyvárad közös virágkocsiját tervezte.

A két város karneváli együttműködése immáron tíz éve tart: idén a közös virágkocsi mellett nagyváradi tánc­csoportok is részt vesznek az eseményen. Debrecen és Nagyvárad alpolgármesterei, Komolay Szabolcs, illetve Huszár István egy hétfői sajtótájékoztatót követően arról is beszámoltak, hogy a két város továbbra is szoros kapcsolatot szeretne ápolni. Ez a közelmúltban leginkább a Latinovits Színház befejezésében és regionális színházi központtá alakításában valósulhat meg, de Huszár István szerint még mindig napirenden van a közvetlen vasútvonal kialakítása, illetve a kerékpárút kiépítése – utóbbi esetében a teljes vonalhoz már csak Derecske és Mikepércs között kellene megépíteni egy szakaszt, hiszen Berettyóújfalu és Nagyvárad között már elkészült a bicikliút.

Színes kínálat

A karneváli hét szombaton kezdődik, s a fiatalok és idősebbek mellett a családok is megtalálhatják a számukra érdekes programokat: cseh sörünnep, Galiba gyerekfesztivál, koncertek (Pannonia Allstars Ska Orchestra, Tátrai Band, Demjén Ferenc), Értéksziget, az Új Lovas Színház előadása, illetve augusztus 20-án felvonulás, Karneváléj, az egyetemnél tűzijáték és utcabál is lesz. De az érdeklődők láthatnak veteránautókat, virággal feldíszített kerékpárokat, valamint babakocsikat is.

HBN–VÉZS
hirdetés