Helyi gazdaság

2013.04.19. 13:42

Több mint ezer állást kínálnak a munkaügyi hivatal állásbörzéjén

Budapest, 2013. április 19., péntek (MTI) - Több mint ezer álláslehetőséget kínálnak a munkáltatók a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) és a budapesti munkaügyi központ közös, pénteki állásbörzéjén.

Budapest, 2013. április 19., péntek (MTI) - Több mint ezer álláslehetőséget kínálnak a munkáltatók a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) és a budapesti munkaügyi központ közös, pénteki állásbörzéjén.

A budapesti Corvin bevásárlóközpontban este hat óráig várja az érdeklődőket a 66 kiállító - mondta Komáromi Róbert, az NMH főigazgatója az eseményt megnyitó sajtótájékoztatón.

Bálint István, az NMH foglalkoztatási főigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta, hogy az állásbörzén a konkrét állásajánlatok mellett szeretnék megmutatni, hogy a hivatal milyen szolgáltatásokkal és támogatásokkal tud segíteni az ügyfeleknek.

Komáromi Róbert elmondta, hogy harmadszor tartanak pályaorientációs és állásbörzét a Corvin bevásárlóközpontban, ezúttal 41 cég kínál állásokat, emellett pedig 25 szolgáltató partner - például az Educatio, egyetemi karrierirodák, diákmunkát kínáló szervezetek, vagy a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) - is jelen van. Hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Munkaügyi Hivatal 60 tanácsadója karriertanácsokkal is segíti az érdeklődőket.

A főigazgató felhívta a figyelmet az állami szakiskolai ösztöndíj lehetőségére - ez maximum nettó 30 ezer forint havonta -, amelyet tanulás mellett folyósítanak bizonyos hiányszakmákat tanulóknak.

Komáromi Róbert kifejtette: tíz fő hiányszakma van Budapesten, amelyet elsajátítva könnyen lehet állást találni. Ezek az ács, az asztalos, a műszerész, a gépi forgácsoló, a hegesztő, a hidegburkoló, az ipari gépész, a villanyszerelő, a víz- és csatornaszerelő és a női szabó.

Bálint István elmondta, hogy vidéki álláskeresőket is várnak a rendezvényre, a vidéki munkaügyi központok is tájékoztatást adtak a pénteki fővárosi rendezvényről. Emlékeztetett arra, hogy tavaly október óta lehet igényelni a lakhatási támogatást, amely a munkavállalók országon belüli mobilitását támogatja.

Hozzáfűzte: eddig több mint 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, és nemrégiben kötötték meg az 500 szerződést, de azóta már 1000-hez közelít a szerződések száma.

Bálint István elmondta, hogy a pénteki rendezvényen a pályaválasztás fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet. A pénteki börzén az NMH "Karrierösvényén" pályaorientációs, szak-és felnőttképzési tanácsadás várja az érdeklődőket, de önéletrajz-tanácsadáson és egy-egy állásinterjú modellezésében is részt vehetnek.

A főigazgató-helyettes a munkahelyvédelmi akcióterv által biztosított járulékkedvezményekről kifejtette, hogy a célzott kedvezmények szélesebb kört érnek el mint korábban a Start kártyák, és a munkaadók is egyszerűbben jutnak a támogatáshoz.

Pesti Imre, Budapest Főváros kormánymegbízottja elmondta: Magyarország sikeréhez az kell, hogy minél többen dolgozzanak, és felmérések szerint az emberek is elsősorban a munkahelyek létrehozását, megtartását várják a kormánytól. Az ország 2010-ben elindult egy olyan úton, aminek az volt a célja, hogy minden embernek legyen munkahelye. 2012. második fele óta már érezhető a gazdasági fellendülés. Kiemelte, hogy az Európai Unió tagállamai közül csupán nyolcban nőtt a foglalkoztatás tavaly, Magyarországon volt a negyedik legnagyobb a bővülés.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a munkahelymegőrző támogatásra - amelyre a Nemzeti Foglalkoztatási Alapban 10 milliárd forint áll rendelkezésre 2013-ra - március végéig 50 pályázat érkezett, míg tavaly egész évben csak 18.

Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere kiemelte, hogy nemcsak a városrészt, hanem az állásokat is szeretnék "újjáépíteni" a kerületben. Az önkormányzat csütörtökön kötött együttműködési megállapodást a kereskedelmi és iparkamarával, és az NMH-val is szeretnének szorosabban együttműködni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában