Szombat reggeli helyzet a vasúti közlekedésben

Péntek délután óta jelentősebb változás nem történt az észak-magyarországi és a dunántúli vasúti közlekedésben.

Észak-Magyarországon sajnos még sok helyen korlátozásokra és vonatpótló buszok közlekedésére kell számítania az utazóközönségnek.

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon és a hozzá csatlakozó Győr–Sopron, valamint a Győr–Szombathely viszonylatban közlekedő feláras (IC, railjet) vonatok pót- és/ vagy helyjegy nélkül vehetők igénybe a mai napon.

Észak-Magyarország

A Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely illetve Nyíregyháza vonalon Nyékládháza és Miskolc, valamint Szerencs és Mezőzombor között csökkenteni kellett a vonatok sebességét. A szerelvények 20-25 perc késéssel tudnak közlekedni.

A Miskolc–Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc–Hidasnémeti vonalon Halmaj települést és az állomást is elöntötte az ár. Emiatt Szikszó és Forró-Encs között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc–Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le. Azonban az edelényi kritikus helyzet miatt a buszközlekedés is bizonytalan. Részletek a Borsod Volán honlapján olvashatók

A Miskolc–Bánréve–Ózd vonalon, Putnok–Kazincbarcika között is le kellett zárni a vasúti pályát. Ezen a szakaszon is a Borsod Volán menetrend szerinti járatai viszik az utasokat, azonban a volánjáratok közlekedése is változhat az árvízhelyzet miatt. A menetrend szerinti Volán járatokon elfogadják a havi, félhavi, 30 napos bérleteket és a vasúti arcképes igazolványokat.

Somoskőújfalu–Fülek (Filakovo, Szlovákia) között a kishatár forgalom szünetel. A szlovák vasúttársaság vonatpótló autóbuszt közlekedtet.

A Vámosgyörk–Újszász–Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utazni szándékozók.

Az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Ipolyszög között az utasokat vonatpótló buszok szállítják.

Dunántúl

2010. június 5-én (szombaton) 0:00-tól 24:00 óráig valamennyi a Budapest–Győr–Hegyeshalom és a hozzá csatlakozó Győr–Sopron, valamint a Győr–Szombathely viszonylatban közlekedő feláras vonat (InterCity, railjet) hely- és pótjegy nélkül vehető igénybe. Az előre, június 5-én (szombatra) megváltott hely-, és pótjegyek június 6-án 24:00 óráig bármely állomás személypénztárában visszaválthatók.

A Budapest–Pécs vonalon, Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 5-10 perc késéssel közlekednek.

A Dombóvár–Kaposvár–Gyékényes vonalon Dombóvár–Dombóvár-alsó és Taszár–Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet. Átlag 10-15 percet késnek a vonatok.

A Dombóvár–Bátaszék vonalon már csak Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedni az utasoknak.

Szlovákia felé is van fennakadás a közlekedésben a rendkívüli helyzet miatt

Felhívjuk tisztelt utasaink figyelmét, hogy a Szlovákia felé meghirdetett személyszállító vonatok, valamint vonatpótló autóbuszok közlekedtetése az árvízi helyzet miatt további intézkedésig a következők szerint lehetséges:

  • Hidasnémeti felé Kassára közlekednek a vonatok, de Szikszó és Forró-Encs állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

  • Somoskőújfalu–Fülek (Filakovo, Szlovákia) között a kishatár forgalom szünetel. A szlovák vasúttársaság (ZSR) vonatpótló autóbuszt közlekedtet.

  • A Szob valamint Rajka határátmenetekben a közforgalmú menetrendben meghirdetett vonatokkal a közlekedés lehetséges.

Javasoljuk tisztelt utasainknak, hogy az utazások megkezdése előtt a MÁVDIREKT 06 40 49-49-49-es telefonszámán és a www.mav.hu, www.mav-start.hu weboldalakon tudnak tájékozódni az aktuális utazási lehetőségekről.

A kellemetlenségekért a vasúttársaság az utasok türelmét és megértését kéri.

Budapest, 2010. június 5.

Kommunikációs Igazgatóság – MÁVINFORM