Szombat délutáni helyzet a vasúti közlekedésben

Szombat délutáni helyzet a vasúti közlekedésben
Észak-Magyarországon még sok helyen korlátozásokra és vonatpótló buszok közlekedésére kell számítania az utazóközönségnek.

A Dunántúlon már a Duna vízszintjének emelkedése miatt is korlátozásokat kellett bevezetni.

Észak-Magyarország

A Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely illetve Nyíregyháza vonalon Nyékládháza és Miskolc, valamint Szerencs és Mezőzombor között csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Szombaton 15 órától Miskolc és Felsőzsolca között az egyik vágányt le kellett zárni ez újabb késéseket eredményez. A szerelvények így átlagosan 25-30 perc késéssel tudnak közlekedni.

A Miskolc–Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc–Hidasnémeti vonalon Halmaj települést és az állomást is elöntötte az ár. Emiatt Szikszó és Forró-Encs között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc–Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le. Azonban az edelényi kritikus helyzet miatt a buszközlekedés is bizonytalan. Erről bővebb információ a Borsod Volán honlapján olvasható:

A Miskolc–Bánréve–Ózd vonalon, Putnok–Kazincbarcika között is le kellett zárni a vasúti pályát. Ezen a szakaszon is a Borsod Volán menetrend szerinti járatai viszik az utasokat, azonban a volánjáratok közlekedése is változhat az árvízhelyzet miatt. A menetrend szerinti Volán járatokon elfogadják a havi, félhavi, 30 napos bérleteket és a vasúti arcképes igazolványokat.

Somoskőújfalu–Fülek (Filakovo, Szlovákia) között a kishatár forgalom szünetel. (A Szlovák Vasút már nem közlekedteti a vonatpótló buszokat)

A Vámosgyörk–Újszász–Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utazni szándékozók.

Az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Ipolyszög között az utasokat vonatpótló buszok szállítják.

Dunántúl

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között a megemelkedett Duna-vízszint miatt – 10 órakor le kellett zárni a folyóhoz közelebbi vágányt. A másik vágányon pedig óránkénti hatvan kilométerre korlátozták a sebességet. Így a vonatok csak egy vágányon, váltakozó irányban és lassabban közlekedhetnek a két település között. Előreláthatólag 20-30 perces átlagos késéssel minden vonatnál számolni kell a Budapest–Hegyeshalom vonalon utazóknak.

A korlátozások miatt június 5-től 6-án éjfélig, szombaton és vasárnap valamennyi a Budapest–Győr–Hegyeshalom és a hozzá csatlakozó Győr–Sopron, valamint a Győr–Szombathely viszonylatban közlekedő feláras vonat (InterCity, railjet) pót- és/vagy helyjegy nélkül vehető igénybe. Az erre a két napra előre megváltott hely- és pótjegyek az érvényességet követő napon, éjfélig bármely állomás személypénztárában visszaválthatók kezelési költség felszámítása nélkül.

Szintén a Duna áradása miatt kellett lezárni az egyik vágányt Vác és Verőce között ma fél tízkor, emiatt a Budapest–Szob vasútvonalon néhány perces késések kialakulhatnak.

A Budapest–Pécs vonalon, Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 5-10 perc késéssel közlekednek.

A Dombóvár–Kaposvár–Gyékényes vonalon Dombóvár–Dombóvár-alsó és Taszár–Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet. Átlag 10-15 percet késnek a vonatok.

A Dombóvár–Bátaszék vonalon már csak Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedni az utasoknak.

Szlovákia felé is van fennakadás a közlekedésben a rendkívüli helyzet miatt

Felhívjuk tisztelt utasaink figyelmét, hogy a Szlovákia felé meghirdetett személyszállító vonatok, valamint vonatpótló autóbuszok közlekedtetése az árvízi helyzet miatt további intézkedésig a következők szerint lehetséges:

  • Hidasnémeti felé Kassára közlekednek a vonatok, de Szikszó és Forró-Encs állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

  • Somoskőújfalu–Fülek (Filakovo, Szlovákia) között a kishatár forgalom szünetel.

  • A Szob valamint Rajka határátmenetekben a közforgalmú menetrendben meghirdetett vonatokkal a közlekedés lehetséges.

Javasoljuk tisztelt utasainknak, hogy az utazások megkezdése előtt a MÁVDIREKT 06 40 49-49-49-es telefonszámán és a www.mav.hu, www.mav-start.hu weboldalakon tudnak tájékozódni az aktuális utazási lehetőségekről.

Az árvíz okozta kellemetlenségekért a vasúttársaság az utasok türelmét és megértését kéri.

Budapest, 2010. június 5.

Kommunikációs Igazgatóság – MÁVINFORM

Rendkívüli intézkedéseket tesz a kormány a Hernád-menti települések védelmére
fuggetlen | 2010.06.05 17:52

Minden eddiginél magasabb árhullám közelít a Hernádon, ezért 60 kilométer hosszan 70 centivel meg kell emelni a védművet – mondta Pintér Sándor belügyminiszter a szombati kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón.

 

Árvízhelyzet B.-A.-Z. megyében, 2010. június 4. | Videók, kommentár nélkül!
boon | 2010.06.05 17:22

Még mindig sok gondot okoz a víz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Videók, kommentár nélkül, 2010. június 4., péntek. Küldjön videót Ön is az árvízhelyzetről!
 

Árvízhelyzet szombaton Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
boon | 2010.06.05 17:06

Összefoglalónk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvízhelyzetről szombaton. A legfrissebb hírek percről-percre a Borsod Online-on!
 

Ötezer rendőrt vezényeltek Borsodba
boon | 2010.06.05 17:05

Miskolc – Ötezer rendőrt vezényeltek a megyébe, akiket Miskolcon, a sportcsarnokban szállásolnak el – erősítette meg portálunk értesüléseit a katasztrófavédelmi igazgatóság.
 

Felsőzsolca bajban van!
boon | 2010.06.05 16:32

Felsőzsolca, Miskolc – Felsőzsolcát teljesen körülfogta a víz szombaton kora délutánra – tájékoztattak kollégáink a helyszínről, akik szintén ott ragadtak a város közepén.
 

Házak dőltek össze Felsőzsolcán
fuggetlen | 2010.06.05 16:31

Legalább egy tucat ház dőlt össze Felsőzsolcán, ahol a Sajó áradása miatt az utcákban néhol derékig ér a víz. Az áradat szombatra virradó éjszaka váratlanul érte a helyieket. A városban több mint száz embernek kellett elhagyni az otthonát. Hasonló a helyzet Gesztelyben, Arnóton, Belegrádon is.
 

Sok a katasztrófaturista
boon | 2010.06.05 16:24

Egyre több kíváncsiskodó, úgynevezett katasztrófa turista “lepi el” a bajban lévő települések környékét, az áradások látványos helyeit, amellyel megnehezítik a mentésben részt vevő emberek munkáját.
 

Víz alatt a termőföldek
fuggetlen | 2010.06.05 16:23

Több tízezer hektár vetésterület van víz alatt az országban.
 

ÁRVÍZ: A 11-es főút egy részét is lezárják Pest megyében
fuggetlen | 2010.06.05 15:40

A 11-es főút egy részét is lezárják szombat délután Pest megyében. Ez a Visegrád és Dömös közötti szakaszt érinti.
 

Árvízkárosultaknak gyűjtenek Szombathelyen
fuggetlen | 2010.06.05 15:27

Három teherautónyi segélycsomagot indított útnak szombat délelőtt a helyi egyházmegyei caritas Szombathelyről Kelet-Magyarországra – mondta el a Független Hírügynökségnek Tuczainé Régvári Marietta, a segélyszervezet vezetője.
 

Árvíz: Még mindig több százan védekeznek Ócsanáloson, sokan most sem hagyták el otthonukat
fuggetlen | 2010.06.05 15:09

Még mindig több százan vesznek részt a védekezési munkálatokban a Borsod megyei Ócsanáloson. A település nagy részét a víz teljesen elzárta a külvilágtól, csak teherautókkal, munkagépekkel lehet közlekedni. Pénteken hangszórós kocsik járták a települést, az embereket arra kérték, hogy hagyják el otthonaikat. Ezt azonban csak kevesen tették meg.

Útlezárások Pest megyében is a megemelkedett vízszint miatt
fuggetlen | 2010.06.05 13:31

Több útszakaszt is lezárnak szombat délután Pest megyében a Duna megemelkedett vízszintje és az árvízvédelmi munkák miatt.

ÁRVÍZ: Szolnok védekezik- a Tisza végig árad
fuggetlen | 2010.06.05 13:30

Szolnok önkormányzata megkezdte az árvízi védekezést. A Zagyva jobb és bal partján, a Szolnok és Jászberény közötti szakaszon továbbra is rendkívüli a készültség – közölte szombaton a vízügyi igazgatóság.

Árvíz: Nyolc elzárt település Borsodban, Miskolcot egyre nehezebb megközelíteni
fuggetlen | 2010.06.05 12:50

Jelenleg nyolc település van elzárva a külvilágtól Borsod megyében. Közben Miskolcot egyre nehezebb megközelíteni a 3-as főút elöntése miatt, vagyis továbbra is kritikus a helyzet a város észak-keleti bejáratánál.