Szólj be a papnak! – Védelem illeti a gyengébbet?

Válaszadó: Veres János lelkész
Válaszadó: Veres János lelkész - © Fotó: magánarchívum
Debrecen – Veres János református lelkipásztor válaszolt a Napló kérdésére.

Mi az egyház véleménye arról, ha Isten előtt szövetséget köt egy házaspár, de valamelyik fél a másik életére nézve veszélyesen viselkedik?

A kérdés alapján feltételezem, hogy a családon belüli erőszakról lehet szó. Ma Magyarországon minden ötödik nő ki van téve a bántalmazás valamilyen formájának, és évente 20-40 fő közé tehető azon gyermekek száma, akik belehalnak a bántalmazásokba. Az „Egyház” tág fogalom, de azt gondolom, hogy ebben a kérdésben minden felekezetnek egyöntetű az állásfoglalása: természetesen elítéljük. A gyengébbik felet védelem illeti meg! Létezik a távoltartás intézménye, és törvény is van már a családon belüli erőszak büntethetőségére. Amennyiben keresztyén házasságban történik hasonló eset, akkor is ugyanez a véleményünk. Az esküben ráadásként el is hangzik: „hűséges gondviselője” leszek. A szeretet himnuszából megtudhatjuk azt is, hogy a szeretet nem verekszik (1Kor 13,5). Leginkább a tehetetlen düh, egyfajta agresszió, a másik feletti hatalom gyakorlása lehet a háttérben.

Persze, nem elegendő elítélni mindezt, de a változás útját is meg kell tudni mutatni, az őszinte bűnbánat lehetőségével. Mind egyházi, mind pedig világi vonalon is sok-sok lehetőség létezik a párkapcsolatok rendezésére. Itt említeném meg a házasság hete rendezvényt, mely egyik jó példája annak, hogyan lehet elejét venni mindennek. Amennyiben már fennáll a bántalmazás veszélye, jó, ha tudjuk: nem vagyunk kötelesek eltűrni sem a szóbeli vagy szexuális úton történő megaláztatásokat, sem pedig a tettlegességet. Jogi útra terelve lehet a kiszolgáltatottak és gyengét érdekeit megóvni.

HBN