Szökött fiú, fatolvajok, életmentés: nincs megállás a hadházi kapitányságon

Akt.:
Szökött fiú, fatolvajok, életmentés: nincs megállás a hadházi kapitányságon
© Fotó: Zsaru Magazin / Szabó László
Hajdúhadház – A rendőrök azt tapasztalják, hogy fizetésnap több feladat vár rájuk.

Nincs megállás a Hajdúhadházi Rendőrkapitányságon, egymást érik az intézkedések. Fizetésnapon egyébként is sűrűbb napra lehet számítani, bár máskor sem unatkoznak errefelé a zsaruk. Reggel Kristóf Sándor törzszászlós, szolgálatirányító parancsnok az eligazításon a járőrútvonalak kijelölése és a feladatok meghatározása után felhívja a figyelmet a legfrissebb információkra. Arra is, hogy a fatolvajok lebuktatásának a járőrök gyalog közelítsék meg a területet, és derítsék fel, folyik-e illegális kitermelés. – A hétvégén Debrecenben történt egy rablás, a gyanúsítottat elfogták a kollégák, egy tanút még keresünk, fénykép is van róla – adja át a dokumentációt, majd hozzáteszi: a szolgálati gépkocsikban szükség esetére szájmaszk, helyszínelő-öltözet és termoszban védőital is a kollégák rendelkezésére áll.

Vass Zoltán és Némeczki Zoltán főtörzsőrmesterek, Téglás körzeti megbízottai a Nyírerdő Zrt. területére mennek Csányi Károly és Hamar Ferenc kerületvezető erdészekkel. – Kevesebb a falopás, mert sokan vagyunk kinn a területen. Én két hete fogtam el utoljára fatolvajt – mondja Némeczki főtörzsőrmester. – ha fűrésszel vagy baltával, fejszével kivágják a fát, az bűncselekménynek számít, kisebb súlyú esetekben tulajdon elleni szabálysértés miatt indul eljárás az elkövetők ellen. Egyre gyakoribb, hogy a lopott fa árából tudatmódosító szereket vesznek a fiatalok.


Fotó: Zsaru Magazin/Szabó László Fotó: Zsaru Magazin/Szabó László ©

Amikor visszatérünk a kapitányságra, azzal fogadnak, hogy délelőtt elfogtak egy falopáson ért férfit. Tömlő nélküli gumikkal, széles kormánnyal felszerelt kerékpáron tolta az ebül szerzett tüzelőt, amikor a járőrök megállították, és elszámoltatták.

Újabb feladathoz csatlakozunk a járőrökhöz. Posta Lajos és Varga Miklós őrmesterekkel keresünk egy intézetből megszökött fiút. Később a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központjának utasítására életmentéshez sietünk. – Ez a nő már sokszor fenyegetőzött öngyilkossággal, de mindig kiderült, csak alkoholt ivott a nyugtatóra – mondja Varga őrmester. – A bejelentés szerint most betört az orra és vérző sebei vannak. B. Irén homlokán sérülés látszik. Cáfolja, hogy végezni akarna magával. Közben kiderül, körözik a debreceni zsaruk. A járőrök elfogták, előállították a kapitányságra, ahol már várta a mentő. Rendőri őrizettel kórházba vitték, utána irány Debrecen!

– Harmadával többet vannak rendőreink a közterületeken, ehhez hozzájárult az ORFK által elrendelt és finanszírozott 24 órás közterületi jelenlét és a Készenléti Rendőrség megerősítő tevékenysége is – kezdi a helyzetismertetést Asztalos János alezredes, aki 2013 decembere óta Hajdúhadház rendőrkapitánya. Elmondta, a bűnüldöző munkát még hatékonyabbá tették, az ismeretlen elkövetők felderítését felgyorsították, amiben a járőröknek és a körzeti megbízottaknak is fontos szerepe van. A közrendvédelmi munkában a közterületi bűncselekmények megelőzése, felszámolása az egyenruhások legfontosabb feladata.

– Az ügyek gyors lezárása érdekében előtérbe helyezzük a bíróság elé állítási eljárást, így az elkövetők rövid időn belül megkapják jogerős bírósági ítéletüket – folytatja az alezredes. – Közmunkások nemrégiben almát loptak, tíz embert vettünk szabálysértési őrizetbe. Nagy volt a felzúdulás, de kinyilvánítottuk: nem tűrjük a legapróbb jogsértést sem. A kisebb súlyú jogsértéseknél alkalmazzuk a szabálysértési őrizetet, a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyek esetében , ha a feltételei fennállnak, kezdeményezzük az ügyészségnél az előzetes letartóztatásuk indítványozását. Legfeljebb öt ügy van egy-egy nyomozónál, így sokkal eredményesebben tudnak dolgozni. Követelmény a szolgálati ágak közötti folyamatos és szoros együttműködés.


Fotó: Zsaru Magazin/Szabó László Fotó: Zsaru Magazin/Szabó László ©

Számíthatunk az önkormányzatok, a polgárőrség, az erdészek és a mezőőrök támogatására is. Az alezredes kifejtette, a legfőbb szempont a lakosság kiszolgálása: aki elindul otthonról, biztonságban és épségben érjen haza, otthon háborítatlanul találja az értékeit. A helyi tapasztalatok szerint a jogsértést elkövetők döntő többsége 10–21 éves, ami a zsaruknak azt jelenti, hogy még több energiát kell fektetniük a bűnmegelőzésbe. Asztalos alezredes szerint az a legfontosabb, hogy minél több rendőr minél többet legyen az utcákon, tereken. A civil ruhás nyomozók is naponta megfordulnak a terepen. A kapitány szerint ennek is köszönhető, hogy míg az illetékességi területükön korábban húsz–harminc biciklilopás történt havonta, jelenleg negyedévente legfeljebb tíz. Délután a járőrökkel folytatjuk az intézetből elszökött 17 éves fiú keresését. Otthon találjuk, a járőrök elfogják, majd visszaviszik a berettyóújfalui intézménybe. Este a vasútállomáson és a környező kocsmákban igazoltatnak a zsaruk. A járőrök szerint ez egy átlagos nap volt, semmi extra nem történt. Hogy rend legyen, folyamatosan jelen kell lenniük.

– Zsaru Magazin –
hirdetés