Sport

2016.05.10. 07:45

„Összességében az eredmény számít”

Debrecen - A DVSC-TEVA fölkapaszkodott a dobogóra és nyáron indulhat az Európa Liga első selejtezőkörében. Szezonértékelő interjú Kondás Elemérrel.

Debrecen - A DVSC-TEVA fölkapaszkodott a dobogóra és nyáron indulhat az Európa Liga első selejtezőkörében. Szezonértékelő interjú Kondás Elemérrel.

Több mint egy hete véget ért az OTP Bank Liga 2015/2016-os szezonja, a DVSC-TEVA végül a bronzérmet szerezte meg a pontvadászatban. A piros-fehérek a nyáron az Európa Ligában is érdekeltek voltak, az FK Szutjeszkát (3–0, 0–2) és a Skonto FC-t (2–2, 9–2) elbúcsúztatták, a végállomást a norvég Rosenborg (2–3, 1–3) jelentette a debrecenieknek. A Magyar Kupában egészen az elődöntőig jutott az együttes, ott a későbbi győztes Ferencváros ütötte ki a Lokit (0–0, 0–3).

A bajnokságban tehát érmes pozícióba futott be a Lokomotív, a csapat vezetőedzője, Kondás Elemér értékelte a mögöttünk hagyott szezont a Hajdú-bihari Naplónak.

A Loki általában azzal a céllal vág neki egy szezonnak, hogy a nemzetközi kupaindulást érő helyen végezzen, így volt ez most is. A csapat a dobogó harmadik helyén végzett, a cél tehát teljesítve, de nyilván árnyaltabb a kép ennél. Mivel volt elégedett és mi nem tetszett az elmúlt szűk egy esztendőben?

Kondás Elemér: Így van, elértük a célunkat, a dobogón végeztünk. Télen a hetedik helyen fordultunk, igaz, kevés ponttal voltunk lemaradva az ellenfeleinktől. Abban van hiányérzetem, hogy véleményem szerint benne volt a gárdában a második hely, de sajnos voltak olyan mérkőzéseink, ahol kevesebb egységet gyűjtöttünk, mint amit a játék képe mutatott. Nyilván a teljesítményünk is változó volt olykor, hol jobban, hol kevésbé jobban futballoztunk. De összességében az eredmény számít.

Mi volt az oka, hogy a DVSC idegenben sokkal gyengébben teljesített, mint otthon?

Kondás Elemér: Amikor azt mondtam, van némi hiányérzetem, erre is gondoltam. Például három idegenbeli meccset is említehetk a közelmúltból. Újpesten a végén kaptunk egy gólt büntetőből, ezért 1–1 lett a végeredmény, azt a találkozót több góllal meg kellett volna nyernünk. Jól játszottunk, sok helyzetet kialakítottunk, de csak döntetlenre futotta. A Vasas otthonában gólt rúgtunk, azt nem adták meg, majd kihagytunk egy nagy ziccert, azon a gólnélküli mérkőzésen is győznünk kellett volna. Az MTK ellen pedig egy olyan találattal kaptunk ki, amit egy hatalmas baki előzött meg és bepattant az ellenfél csatáráról a labda a kapunkba. A futballban sincsen ha, számok vannak és makacs tények, ezek azt mutatják, hogy a megszerzett pontjaink a harmadik helyhez voltak elegendőek. Az idegenbeli meccseken is megvoltak a helyzeteink, akár említhetem a Haladás ellenit is, ahol kapufát is rúgtunk, abszolút benne volt a társaságban a győzelem, de csak iksz lett a végeredmény.

Van annak valami pszichés oka, hogy Debrecentől távol nem megy úgy futball?

Kondás Elemér: Idegenben sokszor nem voltunk eléggé acélosak, bátrabban kellett volna fociznunk. Ennek ellenére megvoltak a ziccereink, ha jobban teljesítünk idegenben, akkor a második hely is meglehetett volna.


Fotó: Kovács Péter


A bajnok Ferencváros huszonegy pontot vert a második Videotonra és 23-at a Lokira. Azon túl, hogy a zöld-fehéreknél a kispadon is válogatott labdarúgók ülnek olykor, tényleg ennyivel jobbak voltak mindenkinél?

Kondás Elemér: A Fradi nagyon jól kezdte a bajnokságot, ez lendületet adott nekik, amit sikerült is megtartaniuk. A mögöttük lévő csapatok egymást verték keresztbe, de természetesen a Ferencvárosnak jó játékosállománya van, ugyanakkor sokkal jobb anyagi kondíciókkal is rendelkezik, ezáltal nagyobbak a lehetőségei is.

A télen több poszton is cserélődött a játékosállomány, az újonnan érkezett futballisták szinte mindegyike igazolta a tavaszi suzezonban, hogy érdemes volt őket Debrecenbe csábítani.

Kondás Elemér: Így van, a téli igazolásaink jól sikerültek. Takács Tamás sokat tudott segíteni a gárdán, ugyanez elmondható Holman Dávidról is. Djelmicnek voltak kisebb problémái, emiatt kevesebbet játszott, de biztos, hogy a nyári felkészülést követően még jobb teljesítményre lesz képes.

A keret több tagja is túl van a harmincadik életévén, kíván-e frissíteni a klub a játékosállományon?

Kondás Elemér: Úgy vélem, mindenképpen szükség van frissítésre.

Sokszor a csapat szemére vethető, hogy nem játszik elég agresszívan és támadószellemben.

Kondás Elemér: Igen, ezen a téren is van hiányérzetem, természetesen agresszívebben kellene játszanunk, a jövőben szeretnénk ebben is javulni.

Három hét pihenő után május 24-én máris megkezdődik a munka, mit lehet már tudni a felkészülés menetéről?

Kondás Elemér: Akik többet játszottak, azok a múlt héten már elmentek pihenni, akik kevesebb szerephez jutottak, azok ettől a héttől mennek szabadságra. A felkészülés első hetében orvosi vizsgálatok és tesztek lesznek, a második héttől pedig napi két edzéssel készülünk a június 30-i első Európa Liga-selejtezőre. Emellett több edzőmeccset is játszunk, vannak olyan edzőpartnerek, akikkel már megegyeztünk, de a teljes program még szervezés alatt áll.

Idén mi a célkitűzés a nemzetközi porondon?

Kondás Elemér: A tavalyi kupaszereplés során egy olyan csapat vert ki bennünket a Rosenborg személyében, amely jóval magasabban jegyzett, mint mi. Ám egy kicsit nagyobb koncentrációval, némi szerencsével itthon előnyt is kicsikarhattunk volna. Természetesen idén is arra törekszünk, hogy minél tovább állva maradjunk a nemzetközi kupában. Ehhez nyilván szerencsés sorsolás is szükségeltetik, és sok összetevőnek kell klappolnia.

HBN


Kedden este szurkolói ankét

A DVSC szezonértékelő szurkolói ankétot tart – írja a dvsc.hu. A klub eredetileg csütörtökön szerette volna az eseményt megrendezni, ám ezen a napon a Víztorony foglalt lesz, így egy nappal korábbra került az ankét. Mivel azonban szerdán 18 órakor Loki-FTC kézilabda-mérkőzés lesz, ezért a klub úgy döntött, hogy az eseményt május 10-én, kedden 18 órától rendezi meg a Víztoronyban, ahová minden szurkolót szeretettel vár.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!