Szokják, nem tehetnek mást

Szokják, nem tehetnek mást
© Illusztráció: Getty Images
Hajdú-Bihar – Március elsejétől egyes segélyek a járástól, míg mások az önkormányzattól igényelhetők.


A március elsejétől életbe lépett új szociális támogatási rendszer lényege egyetlen mondatban összefoglalható: a jövedelemkompenzáló támogatások a járástól, míg a kiadáskompenzáló támogatások a helyi önkormányzattól igényelhetők. Mit mutatnak az eddigi tapasztalatok?

Beszélni kell róla

A Napló által megkérdezett megyénkbeli polgármesterek a változások kapcsán mind a kommunikáció fontosságát emelték ki. Beke Imre, Nádudvar polgármestere úgy fogalmazott, hogy az emberek minden változáshoz képesek alkalmazkodni, amiről időben és korrektül tájékoztatják őket. Ezért ő például kéthetente polgármesteri tájékoztatót szokott megjelentetni az éppen aktuális tudnivalókról. A járási támogatásokat (foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, időskorúak járadéka, ápolási díj, alanyi közgyógyellátás) közvetlenül állami költségvetési forrásból fizetik a jogosultaknak, mégpedig országosan egységes elvek alapján. Márciustól ugyanakkor valamennyi korábbi önkormányzati támogatási és segélyezési forma megszűnt, és a jövőben települési támogatás adható.

Nehezen értik meg

Az új szisztémában Nagyhegyesen is jobban oda kell nézni a pénznek, mint korábban, de az ott élők még mindig előnyösebb helyzetben vannak, mint a nagy átlag. Megtartották a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, a tűzifa-támogatást, a beiskolázási- és a tankönyvtámogatást, ezen kívül van náluk babatámogatás és, hogy szülessenek babák, az első lakáshoz jutást is segítik. Bajusz Istvánné polgármester szerint azt a legnehezebb megértetni a helyiekkel, hogy minden nehézségre, problémás élethelyzetre nem adhatnak rendkívüli segélyt.

Tépén sem mindenki „tapsolt örömében”, amikor kiderült, hogy az aktív korúak ellátása a járáshoz kerül, de szokják az emberek az új szisztémát, nem tehetnek mást. Balogh András polgármester elmondta, hogy náluk a faluban települési támogatás címszó alatt valójában temetési segély, gyógyszertámogatás, és lakásfenntartási támogatás igényelhető. Ez utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy néhány hónapig a régi és az új szisztéma együtt él, hiszen akik még a régi rendszer szerint igényelték a támogatást, azok a hátralévő futamidőre az államtól kapják a pénzt, a többiek viszont már a települési önkormányzattól.

Állami segédlettel

Biharkeresztesen (mivel az egy főre jutó adóerő-képesség nem haladja meg a 18 ezer forintot) az állam jelentős támogatást ad az önkormányzati segélyekhez. Barabás Ferenc polgármester a változás kapcsán arról beszélt, hogy milyen fontos volt a közérthető kommunikáció. Ennek köszönhetően ugyanis a kisváros lakói pontosan tudják, hogy az önkormányzattól rezsicsökkentési hozzájárulást, gyógyszertámogatást, a 70 éven felüliek szemétszállítási támogatást és indokolt esetben átmeneti segélyt igényelhetnek. Szintén a tájékoztatás fontosságát hangsúlyozta Beke Imre nádudvari polgármester. Ők is minden lehetséges fórumon elmondták a városlakóknak, hogy mostantól mi az, ami helyben jár(hat) nekik és miért kell adott esetben a járáshoz folyamodniuk.

– Petneházi Attila –