Szokatlan csapadékbőség július derekán

Szokatlan csapadékbőség július derekán
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Tetőző kánikulából hirtelen őszbe váltott az időjárás Kelet-Magyarországon a múlt héten.

A rekkenő hőséget erős lehűlés szakította meg kiadós esőkkel, záporokkal, heves zivatarokkal, s a nem egy helyen extrém csapadékhozam mellett átmenetileg 20 fok köré esett vissza a hőmérséklet.

Önálló ciklon

A múlt héten egy hullámzó frontrendszer határozta meg a Kárpát-medence időjárását. Áthaladása során ez a rendszer önálló ciklont generált a térségben, ám az esős idő beállta előtt a hét elején még éppen ez biztosította a kánikulai időjárást. Az egyre közelebb araszoló front előtt a Tiszántúl nagy részén 35 fok közeli napi csúcshőmérsékletek voltak jellemzők a hét első napjaiban. Általában 3-4 hőség- (30 fok feletti maximumhőmérsékletű) napot regisztráltunk, de elvétve, főként délen egy forró nap is előfordult 35 °C-ot meghaladó napi csúcsértékkel. Ekkor még bőséges volt a napsütés, az egész heti 40-55 napfényes óra nagyrészt ennek a jobbára derült időszaknak volt köszönhető.

Fontos a védekezés

A front szerdán-csütörtökön átvonult, és a sokfelé előforduló zivatarokból már akkor átlagosan 5-10 milliméter csapadék hullott a Tiszántúl északi felében. Heterogén volt ugyanakkor ennek eloszlása, főként a keleti vidékeken akadtak még területek, melyek kimaradtak a csapadékból. A hét vége hűvös, csapadékos időjárását már a frissen kialakult mediterrán légörvény alakította, mely egyre közelebb kerülve a Kárpát-medencéhez, újabb bő csapadékot okozott. Területi átlagban 30-40 mm-rel nőtt ennek révén a hónap csapadék-összege, a heti szumma pedig ezzel együttvéve 40-70 mm közé emelkedett. Az újabb csapadékhullám is tartogatott extrém mennyiséget egy-egy kisebb körzetben, például a szabolcsi megyeszékhelyen, ahol a hét utolsó napján egyetlen óra alatt csaknem 60 mm hullott. Az aratók számára rosszkor jött a sok csapadék, a még lábon álló gabona minősége valószínűleg sokat romlott a nedvesség hatására. A betakarításra váró gyümölcs és zöldségfélék ugyancsak megsínylették a sok csapadékot, de a munkák szervezése is nehézkessé vált a felázott talaj rossz járhatósága és az ismétlődő csapadék miatt. A napokig szinte folyamatosan nedves lombozaton kedvezőek voltak a feltételek a gombás és baktériumos növényi kórokozók számára, a védekezésre ismét érdemes különös gondot fordítani, nem csak az érésben lévő termények esetében, de a csapadékos időben intenzíven fejlődő kapásokban és kertészeti kultúrákban is.

– Debreceni Egyetem – AKIT Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –
hirdetés